Tento běžný způsob rozmrazování masa patří mezi nejhorší
Rozmrazování masa může být rizikové, pokud to děláš nesprávné. Mezi nejnebezpečnější způsoby patří dokonce ten nejčastěji používaný.
Možná i ty plánuješ jídlo na další den. Zatímco u těstovin to není žádný problém, u masa, obzvlášť pokud ho máš mražené, to tak jednoduché není, což určitě dobře víš.
Rozmrazování masa je časově náročné, pokud to chceš udělat správně
Správné rozmrazení masa vyžaduje čas. Určitě bys ho neměl rozmrazovat v horké vodě. Důvodem je, že vnější část masa může zažít tepelný šok a začít se vařit, zatímco vnitřek zůstane zamrzlý. Navíc tento způsob podporuje růst bakterií, které mohou způsobit zdravotní problémy a trávicí potíže.
Dalším nesprávným způsobem je rozmrazování v mikrovlnce na vysoký výkon. Výsledek je podobný, maso se začne na povrchu vařit, zatímco vnitřek může zůstat zamrzlý. Navíc mikrovlnky neohřívají rovnoměrně, čímž vznikají teplá místa ideální pro množení bakterií.
Někteří maso rovnou hodí na pánev nebo do trouby. Výsledkem je, že vnější vrstva se rychle upeče nebo dokonce spálí, zatímco vnitřek zůstane syrový nebo zamrzlý.
Rozmrazuješ maso při pokojové teplotě? Děláš to špatně
Nejčastějším způsobem rozmrazování však je nechat maso přes noc volně na talíři při pokojové teplotě. Děláš to i ty? Pokud ano, tak věz, že to není správně. Povrch masa se totiž dostane do teploty ideální pro množení bakterií, jako jsou Salmonella a E. coli. Ty mohou způsobit vážné trávicí problémy. Kromě toho se maso rozmrazuje nerovnoměrně, povrch se roztopí, zatímco vnitřek zůstává dlouho zamrzlý.
Pokud maso rozmrazuješ špatně, nejenže podporuješ růst škodlivých bakterií, ale zároveň narušuješ jeho strukturu. Může dojít k větší ztrátě šťávy, což způsobí, že maso bude při vaření suchší a méně šťavnaté.
Jak správně rozmrazit maso?
Možná se teď ptáš, jak ho rozmrazovat správně. Klíčem je udržet maso při takové teplotě, která nezpůsobí tepelný šok ani neumožní množení bakterií. Ideální teplota je přibližně 4 °C, což znamená, že nejbezpečnější je rozmrazovat maso v lednici. Sice to trvá déle, ale vyhneš se zdravotním rizikům.
Alternativně můžeš maso rozmrazovat ve studené vodě, ale tu je třeba pravidelně měnit a to přibližně každých 30 až 60 minut. Tento způsob je rychlejší než lednice a zároveň bezpečnější než nechat maso při pokojové teplotě.
Komentáře