Čaj si celou dobu zaléval nesprávně. Většina z nás dělá tuto banální chybu, která kazí jeho chuť!

Víš, jakou teplotou bys měl zalévat čaj? Správná teplota ovlivňuje chuť i účinné látky. Děláš to správně?

med-a-caj
Zdroj: vedelijsteze.cz

Věděl jsi, že čaj podle legendy objevil čínský císař Šen-nung kolem roku 2737 před naším letopočtem? Příběh vypráví, že císař, který byl známý svým zájmem o léčivé rostliny a hygienu, pil pouze převařenou vodu. Jednou, když odpočíval pod stromem, vítr do jeho horké vody zavál několik lístků z čajovníku. Voda změnila barvu a když se z ní napil, zjistil, že má příjemnou chuť a povzbuzující účinky. Tak se podle legendy zrodil čaj. Dnes je tento nápoj podle statistik druhým nejoblíbenějším na světě, hned po vodě.

Příprava čaje se zdá být až šíleně jednoduchá. Stačí, když sáček s bylinnou směsí zalijeme vroucí vodou a po pár minutách si můžeme vychutnat doušek touženého šálku. Připravuješ takto svůj hrnek čaje i ty? Pak věz, že to děláš špatně.

Při přípravě čaje je důležitá teplota vody

Není totiž jedno, jak teplou vodou zaleješ čaj. Každý druh, ať už zelený, černý, bylinkový a podobně, vyžaduje jinou teplotu vody, abys z něho vytěžil maximum. Nejde přitom jen o chuť, ale i o látky, které extrakcí vytáhneš z bylin. Nemluvě o tom, že když do něj přidáváš ještě citron či med, o to více bys měl dbát na teplotu vody. K tomu ti ale něco povíme později.

med-v-caji
Zdroj: vedelijsteze.cz

„Čaj je třeba zalévat vroucí vodou“ je mýtus

Pokud zaléváš čaj vroucí vodou, můžeš pokazit jeho chuť. Vroucí voda může zanechat příliš mnoho taninů, což způsobuje, že čaj je hořký a suchý. Namísto toho existuje všeobecné pravidlo, kterým, když se budeš řídit, nic nepokazíš. Čaj se obecně doporučuje zalévat vodou o teplotě 80 stupňů Celsia.

Při této teplotě mohou totiž čajové lístky uvolnit všechny své aroma bez toho, aby ztratily svou jemnou chuť. Kdyby ses ale chtěl vyšperkovat, tak níže ti přinášíme přehled ideálních teplot pro konkrétní druhy čajů.

Jaká teplota vody je ideální pro konkrétní druh čaje?

Zelený čaj bys měl zalévat při teplotě 60–80 °C. Vyšší teplota může totiž způsobit, že čaj zhořkne. Jemnější zelené čaje (např. japonský Gyokuro) se zalévají ještě chladnější vodou, a to okolo 50–60 °C.

Potom je tu bílý čaj, který se standardně zalévá vodou teplou okolo 70–85 °C.

Naopak, černý čaj se zalévá při teplotě 90–100 °C. Černý čaj většinou zvládne vroucí vodu, avšak některé druhy se doporučuje zalévat mírně chladnější vodou (okolo 90 °C), aby se zabránilo nadměrnému uvolňování taninů, které mohou způsobit hořkost.

Potom jsou tu ještě bylinkové čaje, které se zalévají stejně teplou vodou, tedy v rozpětí 90–100 °C. Většina bylinkových čajů (např. máta, heřmánek) se zalévá vroucí vodou, aby se uvolnily jejich účinné látky.

Mimochodem, pokud si do čaje přidáváš med, nejideálnější je počkat, dokud teplota čaje klesne pod 50 stupňů Celsia, aby neztrácel živiny. V případě, že ho přidáš do teplejšího čaje, můžeš přijít o část enzymů, vitaminů a bioaktivních látek.

Komentáře