Tvůj mozek může fungovat lépe. Vědci odhalili, které látky mu pomáhají

Vědci zkoumali vliv prebiotik na zdraví mozku a svalovou sílu u starších lidí.

tabletka_1
Zdroj: vedelijsteze.cz

Spolu s přibývajícími lety přibývají také zdravotní problémy. Týká se to jak kognitivního úpadku, tak i schopnosti pohybu. Vhodnou stravou a doplňky stravy lze ale tuto degradaci zpomalit, píší vědci z kcl.ac.uk, kteří v těchto dnech publikovali zajímavou studii v Nature Communications.

Vědci se podívali blíže na vliv prebiotických doplňků (jako jsou inulin a FOS) na střevní mikrobiom, kognitivní funkce a svalovou sílu u starších lidí. Skúmali, zda prebiotika zvyšují počet prospěšných bakterií, zejména Bifidobacterium. Inulin je rozpustná vláknina a prebiotikum, jejíž zdrojem je například cibule, česnek, pórek, pšenice, banány, topinambury, artyčoky, chřest. FOS jsou krátké řetězce fruktózy, které jsou prebiotiky.

Do studie bylo zapojeno 36 párů dvojčat (celkem 72 osob) starších než 60 let. Každé dvojče v páru bylo náhodně zařazeno do jedné ze dvou skupin. Jednou byla skupina s prebiotiky, která dostávala denní dávku inulinu nebo FOS (fruktooligosacharidů) v proteinovém prášku. Druhá skupina byla kontrolní, která dostávala placebo. Důležité je říci, že ani účastníci, ani vědci nevěděli, kdo dostává prebiotikum a kdo placebo až do ukončení analýzy.

Samotný experiment trval 12 týdnů. Všichni účastníci prováděli odporové cvičení na podporu svalové funkce a užívali proteinový doplněk, který měl podpořit svalový růst.

Výzkumníci následně testovali kognitivní funkce, složení střevního mikrobiomu a svalovou sílu a funkci. Například zkoumali rychlost reakce účastníků, měřili, jak rychle vnímají a reagují na podněty, zjišťovali změny ve složení střevních bakterií a měřili sílu a funkčnost svalů před a po skončení studie.

Studie odhalila, že inulin a FOS mají pozitivní vliv na lidské tělo

Výsledky studie odhalily, že dvojčata užívající prebiotika dosáhla lepších výsledků v testech paměti a zpracování informací po třech měsících. Dále u těch, kteří užívali inulin nebo FOS, došlo k nárůstu prospěšných bakterií Bifidobacterium. Co se týče svalové hmoty, výzkumníci byli zklamáni. Přes očekávání prebiotika neovlivnila úbytek svalové hmoty související s věkem.

„Jsme nadšeni, že tyto změny vidíme již za 12 týdnů. To přináší velkou naději na zlepšení zdraví mozku a paměti v naší stárnující populaci,“ uvedla Mary Ni Lochlainn.

Vědci na základě výsledků práce tvrdí, že podporují rostoucí teorii o úzkém propojení střeva a mozku. Je ale třeba dodat, že přesný mechanismus spolupráce těchto dvou systémů zatím není jasný. Naznačují, že kognitivní úpadek nemusí být jen problém mozku, ale může být ovlivněn i externími faktory, jako je stav střevního mikrobiomu.

„Odhalení tajemství osy střevo-mozek by mohlo nabídnout nové přístupy ke zdravějšímu a delšímu životu.“

Zároveň konstatují, že prebiotika mohou být levným a dostupným způsobem, jak zlepšit kognitivní zdraví ve starším věku.

„Tyto rostlinné vlákniny, které jsou levné a dostupné bez předpisu, mohou být užitečné pro širokou skupinu lidí v těchto finančně náročných časech. Jsou také bezpečné a dobře tolerované,“ uvedla geriatrička Claire Steves.

Komentáře