Jak nahradit prášek do pečiva? Toto radí hospodyně, díky čemuž zachráníš každý koláč i bez návštěvy obchodu

Nemáš prášek do pečiva? Podívej se, čím vším ho můžete nahradit. Od jedlé sody až po trik s vyšlehanými vaječnými bílky.

pečenie
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Při pečení téměř každého dortu potřebujeme použít prášek do pečiva, aby nám těsto hezky nafouklo. Murphyho zákon ovšem praví, že právě v tu chvíli, kdy ho nejvíc potřebuješ, zjistíš, že ti v kuchyni chybí. Stalo se ti to už? Zkušené hospodyně ale vědí, že tuto přísadu lze snadno nahradit surovinami, které doma určitě najdeš.

Náhrada prášku do pečiva

Kypřící prášek do pečiva je přísada, kterou často používáme. Zajímal ses ale někdy nad tím, z čeho se vlastně skládá? Prášek do pečiva je směs látek, které zajišťují lehkou a nadýchanou strukturu těsta. Obsahuje zásadu, tedy látku, která není kyselá.

pečenie sóda bikarbóna
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Jako zásada se v prášku do pečiva nejčastěji používá soda bikarbona. Další složkou je kyselá látka, která reaguje se sodou bicarbonou, například citronová kyselina nebo křemelina (hydrogenuhličitan draselný). Poslední složkou bývá škrob, který slouží jako stabilizátor, aby během skladování nedošlo k předčasné reakci.

Soda bicarbona a jogurt

Při pečení můžeš prášek do pečiva nahradit samotnou sodou bicarbonou. K ní ovšem potřebuješ přidat kyselou složku, aby se spustila reakce a těsto nafouklo. Můžeš použít bílý jogurt, kefír nebo kyselé mléko. Místo jedné lžičky prášku do pečiva použij jednu čtvrtinu lžičky sody bicarbony spolu se suchými ingrediencemi.

Pokud budeš přidávat mokré ingredience, nezapomeň přidat přibližně půl šálku kefíru, jogurtu nebo kyselého mléka. Jelikož do těsta přidáváš další tekutinu, je vhodné mírně snížit množství ostatních mokrých přísad, aby těsto nebylo příliš řídké.

Soda bicarbona a citronová šťáva

Pokud nemáš po ruce jogurt, kefír nebo kyselé mléko, určitě doma najdeš citrón nebo ocet. Tyto přísady jsou dostatečně kyselé na to, aby aktivovaly sodu bicarbonu. Podle portálu thepioneerwoman.com, pokud použiješ bílý ocet, vůbec ho v dortu neucítíš.

pečenie citrón
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Jednu lžičku prášku do pečiva nahradíš půl lžičkou citronové šťávy nebo octu a čtvrtinou lžičky sody bicarbony.

Samořízná mouka

Třeba se i u tebe doma najde samořízná mouka. Jde o mouku, která už obsahuje prášek do pečiva a sůl. Pokud sis o ní ještě neslyšel, najdeš ji v obchodě na regále u klasických mouk. Při jejím použití tedy nezapomeň vynechat v receptu sůl a prášek do pečiva.

Vyšlehané vaječné bílky

Máme pro tebe ještě jeden tip, který zahrnuje jen sodu bicarbonu a vyšlehané bílky. Téměř do každého receptu jdou vejce. Před jejich použitím odděl žloutek od bílku.

Bílky pořádně vyšlehej na tuhý sníh a přidej je do těsta. Na každé dvě bílky přidej jednu lžičku sody bicarbony a jemně je vmíchej do těsta. Tento tip funguje nejlépe u jednoduchých receptů, jako jsou muffiny, palačinky nebo lehká piškotová těsta.