Milovníci kávy, pozor: Tohle jsou nejlepší časy, kdy pít kávu, aby jste z ní vytěžili maximum

Pokud chcete z kávy a kofeinu dostat maximum, pijte ji, když je hladina kortizolu nízká. Jde o tyto časové intervaly během dne.

salka kavy_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Věděl jsi, že káva je třetím nejoblíbenějším nápojem na světě? Hned po vodě a čaji. Každý den se spotřebuje přibližně 1,4 miliardy šálků kávy podle Mezinárodní organizace pro kávu. Některé odhady dokonce hovoří až o 2 miliardách šálků.
Pro mnohé z nás je šálek kávy po probuzení nedílnou součástí dne. Zamyslel ses ale někdy nad tím, kdy vytěžíš z kávy maximum?

Jak funguje kofein?

Hlavní složkou kávy je kofein, který je „probouzejícím“ prvkem. Možná se teď ptáš, jak nám může kofein dodat energii. Ve skutečnosti nám na energii nepřidává, ale spíše klame náš mozek. Kofein totiž blokuje adenozin, což je látka, která nás dělá ospalými. Adenozin je neurotransmiter (chemická látka), který se během dne postupně hromadí v mozku. Čím více ho tam je, tím víc pociťujeme únavu a ospalost. Adenozin se váže na tzv. adenozinové receptory na nervových buňkách. Když se na ně naváže, sníží se aktivita neuronů a mozek dostane signál, že je čas odpočívat. Výsledkem je pocit únavy a potřeba spánku.

Kofein má ale velmi podobnou chemickou strukturu jako adenozin. A právě v tom je jeho trik. Kofein se naváže na adenozinové receptory, ale neaktivuje je, chová se jako „blokátor“. Tím pádem adenozin nemá kam „sednout“ a jeho účinek se neprojeví.

Účinek kofeinu na lidské tělo je postupný

Po tom, co si vypiješ svůj šálek kávy, asi po 20 minutách pocítíš zvýšenou bdělost. Přibližně do 1 až 2 hodin dosáhne kofein maximální hladiny v krvi, zvyšuje se aktivita nervového systému a tělo se připravuje na fyzickou aktivitu. Tu už začíná rychlý metabolismus a lipolýza (uvolňování tuků). Po 3 až 4 hodinách je efekt na spalování tuků a zvýšenou spotřebu energie nejvýraznější. Tento účinek je způsoben tím, že kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje uvolňování adrenalinu, který podporuje rozklad tuků a jejich následné využití jako zdroje energie.

Samozřejmě, s kávou by si to neměl přehánět. Obecně se doporučuje konzumovat nejvýše 400 mg kofeinu denně (což jsou přibližně dvě až čtyři šálky).

Při nadměrném konzumu kávy se mozek postupně přizpůsobuje pravidelnému příjmu kofeinu vytvářením nových adenozinových receptorů, což znamená, že pro stejný účinek je potřeba stále více kávy. Proto se u některých lidí vyvíjí tolerance a zvyšuje se potřeba dalšího kofeinu, aby zůstali bdělí a soustředění.

Kdy je nejlepší čas během dne dát si kávu

Přejděme ale k tomu, kdy je nejlepší čas pít kávu během dne. Odborníci doporučují, že nejvhodnější čas na pití kávy je mezi 10:00 a 12:00 dopoledne a opět mezi 14:00 a 17:00 odpoledne. V těchto obdobích je hladina kortizolu, stresového hormonu, přirozeně nižší, takže káva naruší biologický rytmus a zajišťuje optimální probouzecí účinek bez negativních následků. Tato rada vychází z cirkadiánních rytmů.