Tento typ potravin přispívá k předčasné smrti. Denně je konzumujeme jako na běžícím páse
Ultra-zpracované potraviny jsou plné přísad, které v domácí kuchyni nenajdeme, ale tvoří podstatnou část dnešní stravy. Nový výzkum ukazuje, že jejich pravidelná konzumace může výrazně zvýšit riziko předčasné smrti.
Stejně jako tankuješ auto palivem pro jeho chod, tak je jídlo palivem pro lidi. Některé potraviny jsou pro zdraví výhodnější, jiné méně. V dnešní době je běžné, když sáhneme po potravinách, které jsou předem zpracované, stačí je jen „ohřát“ nebo hodit na pánev a je hotovo. Často se jedná o výrobky, které se dlouho skladují, mají velmi lákavou chuť (až návykovou) a jsou rychlé na přípravu. Mluvíme o ultra-zpracovaných potravinách, které prošly intenzivním průmyslovým zpracováním.
Jedná se o výrobky, které obsahují několik složek, které se běžně v domácí kuchyni nevyskytují. Mluvíme například o umělých barvivech, zvýrazňovačích chuti, sladidlech nebo emulgátorech. Právě kvůli jejich složení se vědci rozhodli prozkoumat, jestli existuje souvislost mezi konzumací ultra-zpracovaných potravin a rizikem předčasné smrti (u lidí ve věku 30 až 69 let). Jinými slovy, do jaké míry přispívá vysoký příjem těchto potravin k míře předčasných úmrtí v dospělé populaci. Vědci studii publikovali v ajpmonline.org.
Škodí ultra-zpracované potraviny zdraví?
Výzkumníci použili observační přístup a analyzovali údaje od více než 240 000 dospělých ze světových kohortových studií v osmi zemích. Informace o stravovacích návycích účastníků získávali pomocí dotazníků a záznamů o potravinách. Jídla byla klasifikována podle systému NOVA, který dělí potraviny na základě míry jejich zpracování. Zvláštní pozornost byla věnována podílu ultra-zpracovaných potravin v denní stravě. Účastníci byli sledováni po několik let a vědci zaznamenávali výskyt předčasných úmrtí, definovaných jako úmrtí ve věku od 30 do 69 let.
Analýza ukázala, že každé 10 % zvýšení podílu UPF (ultra-zpracovaných potravin) v stravě zvyšuje riziko úmrtí ze všech příčin o 2,7 % až 3 %. V zemích s vysokou spotřebou UPF, jako jsou Spojené státy a Spojené království, se odhaduje, že až 14 % předčasných úmrtí je možné připsat právě těmto potravinám.
Vědci zároveň upozorňují, že škodlivost ultra-zpracovaných potravin nespočívá pouze v jejich vysokém obsahu cukru, tuku a soli, ale také v jejich chemickém složení a samotném procesu zpracování. Umělé přísady, jako barviva, sladidla a emulgátory, mohou mít negativní účinky na zdraví i nezávisle na kalorické hodnotě.
Závěrem lze říci, že mezi nejrizikovější ultra-zpracované potraviny patří především slazené nápoje, balené chipsy a snacky, mražené polotovary (např. pizza, hranolky), instantní nudle a polévky, sladké snídaňové cereálie, stejně jako balené dezerty a dortíky.