Výrobce ti to neřekne, ale opravdu to funguje! Tyto triky s horkovzdušnou fritézou si zamiluješ

Předehřátí fritézy, správný olej či kousek chleba pro zachycení mastnoty usnadní přípravu a zlepší výsledek tvých jídel z horkovzdušné fritézy.

fritéza, hranolky
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

V posledních letech si horkovzdušné fritézy našly své místo téměř v každé domácnosti. Nepoužívají je jen ti, kdo chtějí jíst zdravěji, ale také rodiny s dětmi nebo kdokoli, kdo má rád rychle připravená, chutná a pestrá jídla. Aby jsi ze své horkovzdušné fritézy vytěžil maximum, připravili jsme pro tebe několik praktických tipů, které ti usnadní život.

Předehřej fritézu

Stejně jako je obvyklé předehřívat klasickou troubu před pečením, doporučuje se předehřát i horkovzdušnou fritézu. Předehřátí zaručí rychlejší a rovnoměrnější přípravu jídel. Doceníš to zejména při přípravě křupavých pokrmů, jako jsou hranolky nebo kuřecí nugetky, zvláště pokud jsou mražené. V předehřáté fritéze se mražené jídlo rychleji rozmrazí a rovnoměrněji upeče, což zlepší konečnou texturu.

Použij pečící papír

Pokud se ti fritézu nelíbí kvůli jejímu následnému čištění, určitě si oblíbíš tento tip. Použij klasický pečící papír. Odstřihni si dostatečně velký kousek, aby pokryl dno i stěny nádoby, ale nepokrývej celou plochu úplně.

Je důležité vytvořit do papíru malé dírky, aby horký vzduch mohl rovnoměrně cirkulovat. Díky tomu se jídlo nepřilepí na dno a čištění bude mnohem jednodušší.

Podle portálu realfood.tesco.com můžeš ve fritéze použít i alobal, zapékací misku nebo jiné teplu odolné skleněné nebo keramické nádobí. Měj ale na paměti, že tyto materiály nesmí bránit cirkulaci vzduchu.

Používej olej s vysokým bodem kouření

Ikdyž se horkovzdušné fritézy spojují s vařením bez oleje, malé množství oleje může jídlu dodat lepší chuť, křupavost a zabránit připalování. Používej však pouze oleje s vysokým bodem kouření, jako jsou řepkový, slunečnicový, hroznový nebo avokádový.

Na druhou stranu, olivový olej (zejména extra panenský), máslo nebo jiné nerafinované oleje mají nízký bod kouření. Při vysokých teplotách se rozkládají, ztrácejí výživové hodnoty a mohou vytvářet pro zdraví škodlivé látky.

Ideální je použít maximálně 1–2 čajové lžičky oleje. Větší množství může stékat na dno a způsobit kouření nebo nepříjemný zápach. Nejjednodušší způsob je použít olej ve spreji, který zajistí rovnoměrné nanesení na celý povrch jídla.

Při přípravě jídel v fritéze nepoužívej příliš mnoho oleje. Jak jsme již uvedli, ideální je maximálně 2 čajové lžičky. Nadměrné množství oleje může stékat a vytvářet nežádoucí kouř. Pro rovnoměrné nanesení tohoto oleje na celé jídlo je dobré použít olej ve spreji.

Použij chléb na zachycení tuku

Pokud připravuješ tučnější jídla, jako je slanina, klobásy nebo mleté maso, ve fritéze se může nahromadit větší množství tuku, který stéká na dno nádoby. Tento tuk se může připálit a ztížit čištění.

Jedním z osvědčených triků je použití krajíce chleba, polož ho pod košík nebo do spodní části nádoby. Chléb nasaje část tuku a zabrání jeho šíření. Tento jednoduchý krok sníží nepořádek a usnadní následné čištění.

Naplnit fritézu příliš

Mimo jiné by sis neměl naplňovat fritézu příliš do plna. Důvod je takový, že vysoké množství jídla snižuje účinnost cirkulace vzduchu a jídlo se může vařit nerovnoměrně.