Je cottage sýr opravdu tak zdravý, jak se říká? O tomhle bys měl vědět, co dělá s tvým tělem
Cottage sýr je bohatý na proteiny, má nízký obsah sacharidů a obsahuje důležité minerály jako vápník a fosfor. Podívej se, proč se stal oblíbenou volbou při zdravém stravování.
Tvarohový sýr je tradiční potravinou, se kterou se setkáváme již od nepaměti. V poslední době jeho popularita ještě více vzrostla, zejména díky virálním videím na sociálních sítích o jeho pozitivních vlastnostech. To, co bylo kdysi „dietní jídlo“, dnes lidé přidávají do různých jídel, od těsta na pizzu až po různé sladké pochutiny. Jaká je však pravda o jeho vlivu na naše zdraví?
Cottage sýr
Cottage sýr, aneb tvarohový sýr, je čerstvý, nezrající sýr vyráběný z pasterizovaného kravského mléka. Vzniká zražením tohoto pasterizovaného mléka pomocí enzymů nebo kyselin. Webový portál goodhousekeeping.com uvádí, že enzymy nebo kyseliny, které se přidávají do mléka, způsobují oddělení mléčných pevných látek od syrovátky. Tímto vzniká zakysaná hmota se syrovátkou kolem. Tento materiál nakonec známe jako jemný tvarohový sýr, podobný tvarohu, který je však trochu jemnější a křehčí.
Je cottage zdravý?
Cottage sýr je oblíbený především pro své výživové složení. Pojďme se společně podívat, co nám cottage nabízí a jaký vliv mají tyto živiny na naše tělo.
Vysoký obsah bílkovin
Jako ostatní sýry nebo tvarohy, i cottage sýr je velmi bohatý na kompletní bílkoviny. Běžný cottage sýr obsahuje 10 až 12 gramů bílkovin, v závislosti na značce a obsahu tuku. Tyto bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo musí získávat ze stravy.
Naše tělo potřebuje dostatek bílkovin téměř pro každou svou funkci. Potřebuje je pro růst a regeneraci svalů, zejména při cvičení nebo jiné vysoké fyzické aktivitě. Také zajišťují správné fungování nervové soustavy, imunitního systému a tvorbu hormonů a enzymů.
Zdroj vápníku a fosforu
Vápník a fosfor jsou klíčové minerály pro zdraví našich kostí a zubů. Vápník udržuje jejich pevnost a zároveň podporuje nervosvalové přenosy v našem těle, aby tělo dokázalo správně reagovat na různé podněty. A v neposlední řadě také pomáhá při správném fungování hormonální soustavy.
Fosfor přímo pomáhá vápníku udržovat pevnost kostí a zubů tím, že se podílí na tvorbě nové kostní tkáně. Stejně jako buduje kostní buňky, pomáhá také při regeneraci buněk po celém těle. Právě tyto dva velmi důležité minerály se nacházejí v již zmíněném tvarohovém sýru.
Nízký obsah sacharidů
Pro mnoho lidí, kteří si hlídají jídelníček nebo se snaží zhubnout, je nízký obsah sacharidů údajem, který kontrolují na téměř všech potravinách. Právě cottage sýr je skvělou volbou pro tyto lidi, ať už ho použiješ jako surovinu do připravovaného jídla, nebo ho sníš samostatně jako svačinu, nemusíš si dělat starosti s obsahem sacharidů v tomto jídle.
Cottage sýr obsahuje jen 2 až 3 gramy sacharidů na 100 gramů. Nízký obsah sacharidů je ovlivněn především tím, že v cottage sýru není žádný přidaný cukr. V jeho obsahu najdeš jen mléčný cukr, tedy laktózu.
Díky nízkému obsahu cukru má také nízký glykemický index, což znamená, že nárazově a rychle nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Avšak při jeho koupi si musíme dávat pozor, abychom skutečně sáhli po neutrál verzi bez přidaného cukru.