Chladnička není tak bezpečná, jak si myslíš. Je plná bakterií. Podívej se, kde se nejčastěji skrývají

Lednička sice udržuje potraviny čerstvé, ale pokud v ní teplota kolísá nebo je špatně nastavena, bakterie jako je Listeria mohou přežít a množit se.

chladnicka bakterie_3
Zdroj: vedelijsteze.cz / Martin Borko, upraveno cez AI

Chladnička je jedním z nejlepších vynálezů, který v dnešní době denně používáme. Udržuje potraviny čerstvé, prodlužuje jejich trvanlivost a chrání nás před potravinovými otravami. Přestože účelem chladničky je právě udržování potravin čerstvých a tím nás chránit před potenciální nákazou a bakteriemi, i tak v ní mohou bakterie růst.

Bakterie v chladničce?

Chladničky jsou většinou nastavené kolem teploty 5 – 10 stupňů Celsia. Co nám může evokovat dostatečně nízkou teplotu pro přežití bakterií. Pravda je, že i když nízké teploty v chladničce zpomalují růst bakterií, ve skutečnosti nezabíjejí všechny druhy. Některé druhy bakterií, jako například Listeria monocytogenes, se mohou množit i v tomto chladnějším prostředí. Tato bakterie následně způsobuje infekci v těle, která postihuje trávicí trakt.

Proto je důležité, abychom chladničku udržovali přibližně na stejné teplotě kolem 0–5 °C. Znepokojivé je zejména kolísání teplot. Mnohé chladničky tráví více než polovinu svého času právě nad touto bezpečnostní hranicí, a tak může docházet k hromadění a růstu bakterií.

Kolísání teplot je podmíněno zejména častým otevíráním dveří na chladničce. Čím déle zůstanou dveře otevřené, zvláště pokud se zdržuješ při výběru občerstvení, tím více se vnitřní teplota blíží k pokojové teplotě. Čím je teplota v chladničce vyšší, tím dříve se v ní bakterie množí.

Jak udržovat potraviny čerstvé a bezpečné?

I když bakteriální infekce v chladničce zní děsivě, můžeme podniknout jednoduché kroky, které nám pomohou eliminovat její rizika.

Prvním nejdůležitějším krokem je minimalizovat otevírání dveří na chladničce. Nechávej chladničku otevřenou během vykládání potravin z nákupu. Také, když jdeš vařit, předem si promysli, co chceš vše vybrat a až pak to z chladničky vybírej.

K udržení správné teploty v chladničce je důležité občas kontrolovat a pravidelně čistit toto těsnění. Těsnění je guma kolem dveří, která slouží k tomu, aby teplota z chladničky neunikala. V tomto prostoru se však často zachytává vlhkost, drobky nebo zbytky jídla, které jsou ideálním místem pro růst plísní a bakterií. Navíc pokud je těsnění poškozené, z chladničky bude unikat chlad.

Kromě těsnění je důležité také dbát na samotné čištění chladničky alespoň jednou měsíčně. Na čištění chladničky je ideální použít teplou vodu s cca 2 lžičkami octa nebo sódy bikarbóny. Tyto látky jsou neškodné pro naše zdraví a mají přirozeně dezinfekční účinky. Určitě bys se měl vyhnout použití agresivních chemických přípravků, které mohou kontaminovat potraviny.

Také je důležité, abys v rámci možností neplnil chladničku příliš plně. Portál theconversation.com uvádí, že chladničku bys neměl naplňovat více než na 75 %, aby mohl studený vzduch správně cirkulovat. Chladničku můžeš odlehčit tím, že potraviny jako jsou brambory, rajčata, paprika nebo med můžeš skladovat v chladném a suchém špajzu nebo v komoře.

Nezapomeň na rozložení potravin!

Teplota v chladničce není stejná na všech místech. Nejchladnější místo bývá vzadu, u chladící jednotky, a nejteplejší je na dveřích. Proto potraviny citlivé na teplotu, jako mléko, surové maso nebo ryby, skladuj vzadu, kde je teplota nejnižší. Rovněž se doporučuje, aby byly uloženy na spodních policích, kde je teplota přirozeně nižší. Zároveň, když maso bude kapat nebo pustí šťávu, tak ti nestéká po policích níže a nekontaminuje další potraviny. Naopak, na dveřích můžeš skladovat máslo, nápoje nebo omáčky, kterým vyšší teplota neublíží.

Použij teploměr na kontrolu teploty

Nastavení na otočném knoflíku nemusí přesně ukazovat teplotu uvnitř chladničky. Proto se vyplatí umístit do chladničky malé nalepovací nebo samostatné teploměry na různá místa. Pokud se teplota v některých částech pravidelně drží nad 5 °C, je čas chladničku prověřit nebo upravit její nastavení.

Pozor na křížovou kontaminaci a Listerii!

Jak jsme již zmínili, surové maso a ryby vždy ulož na spodní polici, ideálně do uzavíratelné nádoby, aby se šťávy nedostaly na ostatní potraviny. Buď zvláště opatrný u potravin jako jsou měkké sýry, uzené ryby, hotové sendviče nebo balené ovoce, protože mohou obsahovat Listerii monocytogenes, která je nebezpečná zejména pro těhotné ženy, starší osoby a osoby s oslabenou imunitou.

Nezapomeň na zbytky jídla!

Zbytky jídla, které vyndáš z chladničky, bys měl spotřebovat do 4 hodin. Nespoléhej se na „čichový test“, některé bakterie, jako Salmonella nebo Listeria, totiž nemusí zapáchat.

A ještě jedna motivace – šetříš energii i svou chladničku!

Správně nastavená, čistá a dobře organizovaná chladnička ti nejen pomůže udržovat potraviny čerstvé, ale také sníží spotřebu energie a prodlouží životnost spotřebiče. A to je něco, co určitě oceníš.