Pití 4 až 6 šálků kávy denně může změnit způsob, jak stárneš, a to v dobrém slova smyslu. Takto se tvé tělo změní

Nový výzkum odhalil, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko křehkosti u starších lidí.

salka kavy_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Není žádným tajemstvím, že káva na lidské tělo, pokud s ní nepřeháníme, má pozitivní vliv. Konsumace kávy byla dříve spojena se snížením rizika některých přirozených symptomů stárnutí, jako je zlepšení kognitivních funkcí a zmírnění zánětlivých chorob.

Nově si vědci z coffeeandhealth.org položili další zajímavou otázku a to: Jaký je vztah mezi pravidelnou konzumací kávy a rizikem křehkosti u starších dospělých? Možná se nyní ptáte, co to znamená „riziko křehkosti“. Pod pojmem křehkost se dá rozumět stav, který se projevuje úbytkem hmotnosti, slabostí, vyčerpáním, pomalou chůzí a nízkou fyzickou aktivitou, přičemž tyto příznaky zvyšují riziko zdravotních problémů a snižují schopnost starších dospělých zvládat každodenní činnosti.

kava-salka-kavy-2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Aby odpověděli na výše uvedenou otázku, vědci zkoumali tuto záležitost tak, že během sedmiletého sledování analyzovali údaje o 1 161 dospělých nad 55 let z Longitudinální studie stárnutí Amsterdam (LASA) a porovnávali jejich konzumaci kávy s výskytem symptomů křehkosti podle Friedova pětikomponentního fenotypu. Jinými slovy sledovali lidi nad 55 let po dobu sedmi let, a poté zjišťovali, kolik kávy pijí denně, a poté porovnávali tyto údaje s tím, zda se u nich objevily projevy křehkosti, jako například úbytek hmotnosti, slabost nebo pomalá chůze.

Káva jako elixír zdraví pro starší?

Zjištění, na které přišli, jsou pozitivní. Pravidelná konzumace kávy je spojena s nižší pravděpodobností křehkosti. Výzkumníci zjistili, že pravidelná konzumace kávy je spojena se sníženým rizikem křehkosti. Konkrétně zjistili, že pravidelná konzumace kávy v množství 4-6 a více šálků (přičemž jeden šálek má objem 125 ml) denně je spojena se sníženým rizikem křehkosti.

Jak káva pomáhá chránit svaly a zdraví?

Možná se nyní ptáte, jak káva ovlivňuje zdraví. Vědci se domnívají, že tento výsledek je možné přičíst účinku antioxidantů v kávě, které mohou pomoci snižovat zánět, sarkopenii (ztrátu svalů) a předcházet poškození svalů. Kromě toho káva může také zlepšit regulaci citlivosti na inzulín a příjem glukózy u starších lidí.

„Pití kávy je klíčovou součástí každodenní rutiny mnoha lidí a s přibývajícím věkem neustále hledají způsoby, jak si udržet zdraví. Naše zjištění ukazují na možný příznivý vztah mezi každodenní konzumací kávy a sníženým rizikem křehkosti v pozdějším věku u starší populace. Konzumace kávy tak může podporovat zdravé stárnutí, ale je důležité, abychom také zkoumali další stravovací intervence, aby starší dospělí mohli pokračovat v plnohodnotném životě.“, uvedla Margreet R. Olthof.