Přidáváš do kávy cukr nebo mléko? Vědci odhalili, jak tyto přísady ovlivňují riziko smrti
Vědci zjistili, že káva může prodlužovat život, ale jen pokud ji piješ bez zbytečně hodně cukru a smetany. Přidání sladidel ruší její pozitivní účinky na zdraví.
Není žádným tajemstvím, že to, co jíme a pijeme, ovlivňuje naše zdraví. Mezi nejvíce zkoumané nápoje patří také káva. Přestože o ní už víme poměrně hodně, její účinky na lidské tělo vědci stále podrobně zkoumají. Není se čemu divit, po vodě a čaji jde o třetí nejpopulárnější nápoj na světě.
„Káva patří mezi nejvíce konzumované nápoje na světě a vzhledem k tomu, že téměř polovina dospělých Američanů vypije alespoň jednu šálku denně, je důležité vědět, co to znamená pro zdraví,“ řekla Fang Fang Zhang, hlavní autorka studie.
Nejnověji se na vliv kávy na zdraví podívali vědci z Tufts University v USA. V rámci velké observační studie chtěli zjistit, jak káva, a zejména to, co do ní přidáváme, ovlivňuje riziko úmrtí. Zaměřili se především na souvislosti s celkovou úmrtností, kardiovaskulárními chorobami a rakovinou.
„Jen málo studií zkoumalo, jak přísady v kávě ovlivňují její souvislost s rizikem úmrtí, a naše studie je jednou z prvních, která kvantifikuje množství přidaného cukru a nasyceného tuku,“ řekla hlavní autorka Bingjie Zhou.
Vědci pracovali s údaji z rozsáhlého Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES), který v USA probíhal od roku 1999 až do roku 2018. Ve studii byla zahrnuta data od přibližně 46 000 dospělých osob ve věku 20 let a více. Každý z účastníků poskytl podrobný 24-hodinový záznam o tom, co během dne snědl a vypil. Tyto údaje byly následně propojeny s informacemi z Národního indexu úmrtnosti.
Vědci rozdělili kávy podle toho, zda byly kofeinové nebo bezkofeinové, a zároveň sledovali, kolik cukru a tuku do nich lidé přidávají. Za „nízké“ množství cukru se považovalo méně než 2,5 gramu na šálku, což je přibližně polovina čajové lžičky. V případě nasycených tuků (například z mléka nebo smetany) byla hranice stanovena na 1 gram tuku na šálku, což odpovídá asi jedné lžíci light smetany nebo pěti lžícím 2 % mléka.
Pomocí statistických modelů pak vědci zkoumali, jak se různé formy kávy spojují s rizikem úmrtí. Při analýze zohlednili i další faktory jako věk, pohlaví, kouření, pohybové návyky či etnický původ.
Jedna až dvě šálky nejvíce snižovaly riziko smrti
Výsledky byly zajímavé, lidé, kteří denně vypili jednu až dvě šálky kávy, měli nižší riziko úmrtí a to až o 16 %, a při dvou až třech šálcích klesalo riziko až o 17 %. Nejlepší efekt se pozoroval u černé kávy nebo u kávy s malým množstvím cukru a smetany. Pokud si však do kávy přidáš hodně cukru nebo tuku, tento příznivý účinek se ztrácí.
Více než tři šálky denně už nepřinášelo další prospěch, naopak, ochranný efekt vůči srdečním chorobám se začal snižovat. Zároveň se ukázalo, že káva nemá žádný významný vliv na riziko úmrtí na rakovinu, a bezkofeinová káva nevykazovala jasný zdravotní přínos.
Závěr studie je nicméně jasný, káva může být zdravou součástí životního stylu, ale jen tehdy, pokud s ní nepřeháníme a nepreléváme ji smetanou a cukrem.