Italové by ti tyto chyby při vaření těstovin nikdy neodpustili! Většina z nás je dělá a proto těstoviny nechutnají tak, jak by měly
I když vaření těstovin vypadá jednoduše, malé chyby mohou pokazit celý výsledek. Podívej se, co nedělat, aby byly tvé těstoviny vždy dokonalé.
Těstoviny jsou jednou z oblíbených příloh k různým omáčkám. Jsou rychlým, jednoduchým, ale také sytým jídlem, které se dá skvěle kombinovat. Přestože je každý z nás připravuje velmi často, velké množství lidí při jejich přípravě dělá chyby. Tyto chyby děláme často i bez toho, aniž bychom si vůbec uvědomovali, že děláme něco špatně. A právě ty mohou pokazit finální chuť celého jídla. Na toto téma upozornil server casa-bandera.com.
Tyto chyby při vaření těstovin by sis neměl dovolit!
Těstoviny jsou oblíbeným jídlem mnoha z nás, ale nejeden z nás při jejich přípravě dělá množství chyb. Pokud však budeme dávat pozor na pár věcí, které bychom měli dělat jinak, připravíme lahodné těstoviny jako od Italů.
Přidávání oleje do vody na vaření těstovin
Jednou z nejrozšířenějších chyb, kterých se mnoho lidí dopouští, je přidávání oleje do vody na těstoviny. Tento „lifehack“ pochází snad ještě od našich prababiček. Ačkoli to zní logicky, že když do vody kápneme pár kapek oleje, těstoviny se neslepují, v praxi to nefunguje tak, jak si mnozí myslí.
Olej po přidání do vody vůbec nepomáhá k tomu, že se těstoviny neslepují.Olej má totiž nižší hustotu než voda, a tak zůstává plavat na povrchu. Nevýhodou je, že když těstoviny slijeme, olejový film pokryje uvařené těstoviny. To má za následek, že omáčka se nebude držet na těstovinách a ty zůstanou vodnaté.
Místo přidání oleje raději těstoviny pořádně promíchej hned po jejich vložení do vody. Pohyb vody totiž odděluje těstoviny, což zajišťuje, aby se neslepily.
Nedostatečně solená voda
Pro mnoho lidí je osolit jídla, a tedy také vodu na těstoviny, automatická záležitost. Nicméně ne každý ví, že tuto vodu opravdu hodně osolit. Hodně soli ve vodě pomůže, aby těstoviny během vaření získaly chuť. Naopak, bez soli mohou zůstat naprosto bez chuti.
Sůl ve vodě na těstoviny zdůrazňuje jejich chuť. I když těstoviny poté smícháte s omáčkou, je důležité, aby už po uvaření měly lahodný základ. Sůl svými vlastnostmi také pomáhá zlepšovat texturu těstovin, aby byly pevnější a nerozpadaly se.
Nescezení těstovin
Další častou chybou je neslejte nebo nesprávně slejte těstoviny. Omáčka může být nechtěně zředěná, jestliže ji smícháme s vodou, v níž byly těstoviny vařeny. Tímto zředěním se zhoršuje chuť, ale také textura celkového jídla. Je také velmi důležité slejt těstoviny hned, jak jsou uvařené. Jestliže je necháte v horké vodě, budou se dál vařit a budou příliš měkké.
Nechej těstoviny pořádně vychladnout
Mnoho lidí scedí těstoviny a chladí je ledovou lázní. Tato ledová lázeň však smyje veškerý přirozený škrob ztěstovin, který pomáhá udržet omáčku na jejich povrchu. I když to nezmění chuť těstovin, umíme je ochladit tak, abychom na nich škrob zachovali. Slij těstoviny a poté je vysyp na větší plech, aby přirozeně vychladly. Dávej pozor, aby nebyly na sobě, aby se neslepily.