Víš, proč máme po jídle chuť na sladké? Tohle jsou hlavní důvody!

Přepadne tě po jídle chuť na sladké? Na vině může být kolísání cukru v krvi nebo jídlo bez proteinů a vlákniny.

chuť na sladké
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Pravděpodobně to znáš i ty. Právě jsi dojedl pořádný oběd nebo večeři, cítíš se sytý, a přesto máš chuť na sladké. Koláček, trochu čokolády nebo sladkou bonboniéru. Prostě si ji musíš dopřát, i když víš, že bys neměl. Někdy si přemýšlíš, proč naše tělo má chuť na tyto dobrotky, i když jsme najedení?

Proč máme po jídle chuť na sladké?

Ačkoli je pro nás někdy automatické, že hned po jídle sáhneme po sladkém, má to své opodstatnění. Jednou si po sladkém sáhneme bez přemýšlení, jindy si ho naše tělo po jídle prostě žádá. Pokud pochopíš faktory, které ovlivňují chuť na sladké, budeš lépe rozumět tomu, zda tvoje tělo skutečně potřebuje cukr, nebo po něm saháš ze zvyku.

Fluktuace hladiny cukru v krvi

Nejčastějším důvodem, proč máme chuť na sladké i po bohatém jídle, je prudké kolísání hladiny glukózy v krvi. Když něco sníme, zejména jídlo s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, hladina cukru v krvi rychle stoupne. Tělo na tuto změnu reaguje vylučováním inzulínu, aby dostalo glukózu z krve do buněk.

sladké
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Když však tělo vylučuje příliš inzulínu nebo reaguje příliš rychle, hladina cukru může klesnout až příliš nízko. Pak se spustí varovný signál a tělo si opět žádá cukr, a to rychle. Proto toužíme po sladkostech, které dodají energii téměř okamžitě.

Nejíš dostatečně

Když si připravuješ jídlo, je důležité dbát na jeho výživovou hodnotu. Portál dailytelegraph.com.au vysvětluje, že by sis měl dávat pozor na to, aby tvoje jídlo obsahovalo komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky. Pokud se snažíš snižovat porce nebo držíš různé diety, je pravděpodobné, že se u tebe objeví chuť na sladké.

Vyvážené jídlo zajišťuje pocit sytosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Do jídelníčku by sis měl zařadit více bílkovin a vlákniny, ty ti dodají dlouhodobější energii. Pokud tvůj oběd obsahuje jen málo bílkovin a vlákniny, tělo si později vyžádá něco výživnějšího. A nejrychlejším řešením je opět cukr.

Mimochodem, u žen může být zvýšená chuť na sladké ovlivněna i hormonálními změnami během menstruačního cyklu. Hladiny estrogenů a progesteronu ovlivňují i vnímání hladu a chutí.

Je to ze zvyku

Pokud si v minulostizažíval kolísání cukru po jídle, možná sis vytvořil zvyk, že si po jídle vždy dáš něco sladké. Ať už to děláš kvůli kolísání hladiny cukru nebo jen tak, není to nic špatného. Problém nastává, pokud máš pocit, že prostě musíš sníst něco sladké, jinak nejsi spokojený.

Pokud chceš tento zvyk překonat, zkus si mezi jídlem a sladkostí udělat pauzu. Stačí počkat 20 minut. Jestliže po této době chuť na sladké přetrvává, klidně si něco malého dej. Ale pokud zjistíš, že ti sladkost ani nechybí, pravděpodobně to byl jen zvyk.

Mimochodem, zajímavostí také je, že nedostatek spánku a dlouhodobé napětí zvyšují produkci hormonu ghrelinu, který zvyšuje hlad a chuť na kalorická jídla, obzvláště sladkosti.