Může teplota vzduchu ovlivnit naši chuť k jídlu? Tohle se děje s tvým jazykem, když venku stoupá teplota!
V létě často nemáme takovou chuť k jídlu a dáváme přednost lehčím a svěžím pokrmům. Podívejt se, jak teplota vzduchu ovlivňuje naše chuťové receptory a proč v horku sáhneme častěji po ovoci nebo salátech místo tučných jídel.
Léto je obdobím, kdy se výrazně mění mnoho věcí. To, že je venku horko, někdy až nesnesitelně teplo, výrazně ovlivňuje také naši chuť k jídlu. Zatímco v zimních měsících často toužíme po teplých, sytých pokrmech, v létě si raději dáme něco lehčího, osvěžujícího, co nezatíží náš zažívací systém. Proč v létě preferujeme lehčí jídla před těžšími?
Jak teplota ovzduší ovlivňuje naši chuť k jídlu?
Teplota ovzduší má na naše stravovací návyky a vnímání chutí velmi významný vliv. Tyto změny si uvědomujeme zejména v letních měsících, kdy často sáhne jen po menších, lehčích porcích jídla. Ale jak je možné, že Teplota ovzduší dokáže ovlivnit to, na co máme chuť?
Naše tělo obsahuje chuťové receptory pro pět základních chutí. Jedná se o sladkou, slanou, hořkou, kyselou chuť a chuť umami. Možná někteří z nás ještě nepoznají nedávno objevenou chuť umami. Tato chuť se popisuje jako pikantní nebo masová. Tato chuť je obvykle přítomna v jídlech s vysokým obsahem bílkovin.
Portál sonndacatto.co.uk uvedl, že z těchto pěti chutí jsou tři vysoce citlivé na teplo. Právě zmíněná chuť umami, ale také sladká a hořká chuť fungují nejlépe v rozmezí teplot od 15 do 35 °C. I když naše chuťové poháriky každé chuti mají jiné složení, právě tři zmíněné mají společný prvek. Kdybychom se na ně podívali pod mikroskopem, viděli bychom stejné mikroskopické vodivé kanálky.
Když jedna ze tří chutí citlivých na teplotu dopadne na jazyk, mikroskopické kanálky se otevřou. Jejich otevření slouží k tomu, aby poslaly elektrický signál prostřednictvím nervů do mozku. Po tomto převodu do mozku nastává pocit chuti. Teplota ovzduší ovlivňuje to, jak moc jsou tyto kanály v chuťových receptorech otevřené. Při teplotě do 15 °C jsou jen jemně otevřené. Naopak, při teplotě od 15 do 35 °C jsou plně otevřené.
V okamžiku, kdy jsou kanály plně otevřené, dokáží vysílat signály 100krát silnější. Když však teplota ovzduší překročí 35 °C, receptory se začnou opět zavírat, čímž je chuť méně intenzivní.
Naopak, naše receptory slané a kyselé chuti nemají zmíněné mikroskopické kanály a používají jiné mechanismy na převod chuti. Díky jinému typu mechanismu převodu jejich teplota ovzduší neovlivňuje takovým způsobem jako u sladké, hořké nebo umami chuti.
Co to znamená v praxi?
Zmíněné poznatky o receptorách chuti nám pomáhají vysvětlit, proč nám v létě lépe chutnají studená, lehká a svěží jídla. Možná i ta, po kterých během roku obvykle nesáhneme. Právě ovocné saláty, zelenina nebo jídla s výraznou chutí umami, jako je grilované maso, jsou pro nás atraktivnější.
Naopak, těžká, mastná jídla v létě méně konzumujeme. Tato preference není ovlivněna jen tím, co máme rádi, ale také tím, jaké je teplota v prostředí, ve kterém se nacházíš.