Tyto potraviny nikdy nekombinuj s kávou! Mohlo by ti to úplně rozhodit žaludek a způsobit nepříjemné potíže
Některé kombinace s kávou mohou způsobit nevolnost, reflux nebo únavu. Podívej se, jakým potravinám bys se měl u kávy raději vyhnout, zejména pokud máš citlivý žaludek.
Pro mnohé z nás je káva neoddělitelnou součástí dne. Často je první věcí, po které ráno sáhneme, ale také příjemným oživením dne a povzbuzením těla. Káva je silný stimulant, který ovlivňuje naše celé tělo včetně trávení, vylučování žaludečních kyselin a vstřebávání některých živin.
Avšak problém může nastat, pokud dáme kávu v kombinaci s některými potravinami, které se na první pohled mohou zdát neškodné. Poté však můžeme pociťovat žaludeční potíže, pálení žáhy, nadýmání nebo dokonce nevolnost. Některé kombinace prostě našemu žaludku nemusí vyhovovat.
Nemíchej tyto potraviny s kávou
I když je káva skvělým stimulantem těla, její účinky mohou být ovlivněny tím, s čím ji konzumujeme. Kromě toho, že bychom ji neměli pít pozdě večer, abychom nerušili kvalitu spánku, je důležité všímat si také kombinací s jinými potravinami. Obzvláště pokud máš citlivý žaludek, měl bys se těmto kombinacím vyhnout.
Rady níže, kterým kombinacím se je lépe vyhnout, poskytla gastroenteroložka a nutriční poradkyně Nuria Diyanova pro server krstarica.com.
Káva a citróny
Možná i ty ráno sáhneš po citrónové vodě, pomeranči nebo grepfruitu. Ovoce je sice plné vitaminů a dokáže osvěžit tělo, ale v kombinaci s kávou nemusí být vždy ideální. Káva má sama o sobě kyselý charakter a citrusové ovoce obsahuje citronovou a askorbovou kyselinu, které zvyšují kyselost žaludku. Pokud máš , tato kombinace může vést k nevolnosti, refluxu nebo pálení žáhy. Není ničím výjimečným, pokud tě tato kombinace přiměje k návštěvě toalety. Doporučuje se proto dát si mezi konzumací citrusů a kávy alespoň půlhodinový až hodinový odstup.
Káva a čokoláda
Jednou z nejčastějších kombinací je káva s něčím sladkým, často s čokoládou. I když je to oblíbené spojení chutí, odborníci upozorňují, že nemusí být ideální pro žaludek. Některé studie naznačují, že kofein obsažený v kávě a menší množství kofeinu v čokoládě mohou podporovat uvolnění dolního jícnového svěrače, což zvyšuje riziko návratu žaludečních kyselin do jícnu. To může vést k refluxu, pálení žáhy nebo nepříjemnému tlaku na hrudi. Navíc u citlivějších osob může vyšší příjem kofeinu způsobit i nepokoj, bušení srdce nebo nervozitu.
Káva a sladké pečivo
Obzvláště oblíbenou kombinací na snídani je káva se sladkým pečivem jako jsou croissanty, koláče nebo rohlíky. Tyto potraviny rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, což sice na začátku dodá energii, ale káva současně zvyšuje hladinu stresových hormonů jako je adrenalin a kortizol, které mohou následně hladinu cukru opět snížit. Výsledkem může být pocit únavy, podrážděnost nebo zvýšený hlad krátce po snídani. Tato kombinace tedy není vhodná, pokud očekáváš stabilní energii během dopoledne.
Káva a alkohol
I když se to nezdá jako běžná kombinace, někteří lidé sáhnou po kávě i po konzumaci alkoholu. Je však důležité vědět, že i když kofein může dočasně potlačit účinky alkoholu na vnímání únavy, nijak nesnižuje množství alkoholu v krvi. To může vést k mylnému pocitu, že nejsme opilí, což zvyšuje riziko nadměrné konzumace alkoholu. Navíc tato kombinace může podráždit žaludek, protože alkohol i káva dráždí sliznici trávicího traktu.