Takhle připravíš cuketu jako od šéfkuchaře. Tyto kroky bys nikdy neměl vynechat!

Cuketa může být skvělou letní pochoutkou, pokud víš, jak ji správně připravit. Podívej se na tyto jednoduché triky, díky kterým bude křupavá, chutná a nikdy ne vodnatá.

cuketa
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

S létem nepřicházejí jen letní dny plné slunce, ale také skvělé sezónní jídla, jako je třeba cuketa. Tato potravina je lehká, svěží, dostupná a hlavně všestranná. Umíme ji připravit mnoha způsoby. Nicméně pečená nebo grilovaná cuketa patří jednoznačně mezi nejchutnější možnosti, jak ji připravit.

Při přípravě tohoto chutného pokrmu se ale může hodně pokazit. Pokud jsi někdy servíroval vlhkou, rozmáčenou nebo nevýraznou cuketu, víš, že i tak jednoduchá zelenina si vyžaduje trochu trpělivosti a několik triků, aby byla správně připravená. My jsme pro tebe sepsali několik kroků, které ti pomohou dosáhnout dobře dochucenou, křupavou, ale současně krásně měkkou cuketu. Podívejme se na ně níže.

Triky, které ti pomohou dosáhnout křupavé a výrazné chuti cukety!

Cuketa je potravinou, která je často přehlížena. I když se jedná o sezónní zeleninu, v dnešní době si ji můžeme koupit a připravit kdykoli během roku. Tato zelenina má spoustu výhod pro naše tělo. Je bohatá na vitamíny a antioxidanty, má protizánětlivé účinky a podporuje trávení. A díky velkému obsahu vody a nízkému obsahu kalorií je skvělá pro lidi, kteří dbají na svou váhu, ale také hydratuje a chrání naše tělo před přehřátím.

Neodstraňuj slupku!

Tuto skvělou potravinu je ale třeba umět také dobře připravit, abychom si užili její plnou chuť. Na začátek je velmi důležitý správný výběr cukety. I když velké cukety mohou působit lákavě, nejchutnější a nejvhodnější k pečení jsou menší až středně velké kusy. Menší cukety mají méně semínek, vyšší koncentraci chuti, ale také jemnější slupku.

Velké cukety bývají vlhké, s hrubou slupkou a hrubšími semeny, které narušují texturu po upečení. Právě to, jakou slupku má cuketa, může ovlivnit, jak bude cuketa chutnat. Cuketu bys nikdy neměl slupovat, bez ohledu na to, jak ji připravuješ. Při grilování nebo pečení je však třeba dávat pozor na to, aby se příliš nepřipecil, jinak se může změnit na kašovitou hmotu.

Osol a nech odkapat!

Největším výzvou při přípravě cukety je právě to, že obsahuje více než 90 procent vody. Voda, která je vázaná v buňkách cukety, se při tepelné úpravě uvolňuje. Je-li jí příliš, cuketa se nepropeče, ale začne se dušit, pařit a změkne na kaši. Proto je důležité, abys ji před pečením nebo grilováním posypal solí a nechal chvíli odstát. Během tohoto odstávání probíhá přirozený proces nazývaný osmóza. Při tomto procesu se voda z buněk cukety dostává na povrch, aby se vyrovnala koncentrace soli.

soľ cuketa
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Díky takovému „potení“ cukety se z ní dostane ven určitý podíl vody. Následně během pečení se cuketa nebude dušit ve vlastní šťávě. Získá jemně karamelizovaný, opečený povrch a uvnitř zůstane pevná. Díky snížení obsahu vody se koncentruje sladká chuť v cuketě a projeví se její sladké a ořechové tóny.

Neopomeň česnek!

cesnak cuketa
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Cuketa má svou přirozenou chuť, která je však jemná a dá se jednoduše překrýt. Abychom cuketu nepřekryli, ale naopak zvýraznili její chuť, je třeba přidat správné koření. Jelikož jsme sůl přidali již na začátku, není třeba ji přidávat znovu. K soli přidáme mleté černé koření a česnek. Právě česnek je nezbytný pro správné prohloubení chuti a přidání arómatu. Můžeš také přidat bylinky jako tymián, oregáno, rozmarýn nebo bazalku, které cuketu skvěle doplňují.