Odebírají brambory sůl z jídla? Celý život jsi možná zachraňoval přesolené jídlo špatně
Tradiční trik z kuchyně tvrdí, že brambor dokáže zachránit přesolené jídlo. Je na tom něco pravdy?
Při vaření se už snad každému aspoň jednou stalo, že něco přesolil. Ať už se jedná o polévku, omáčku nebo jiné jídlo, tato situace není příjemná. Již léta se však traduje rada, že pokud něco přesolíš, hoď do toho surový brambor. Ten prý sůl „vysaje“ a jídlo bude nejen vhodné k příjmu, ale také chutné. Zní to jako zázračné řešení, které zachrání oběd nebo večeři bez nutnosti začínat vařit znovu. Ale je pravda, že toto řešení skutečně funguje?
Odstraňují brambory sůl z jídla?
Navzdory jednoduchosti samotného gesta je přidání správného množství soli jednou z nejtěžších a nejrizikovějších činností při přípravě pokrmů. Ať už jí přidáme málo nebo hodně, riskujeme, že ovlivníme celkovou chuť jídla. Zatímco jídla, ve kterých sůl chybí, lze jednoduše dosolit, těžší je to s těmi, které jsou přesolené.
Během kulinářské praxe jsme však získali množství rad a triků, jak některé problémy v kuchyni zachránit. Podobně je tomu i s přesolenými jídly. Říká se, že pokud do přesoleného jídla přidáš brambor, chuť se upraví, protože brambor vstřebá sůl. Ale funguje tento trik i v praxi?
Brambor nemůže pohltit sůl
Představa mnoha lidí o tomto procesu je velmi jednoduchá. Když přidáš surový brambor do přesolené polévky nebo omáčky, brambor prý vstřebá sůl. Portál finedininglovers.com však uvádí, že tento trik není řešením, ale mýtem.
Portál provedl pokus, ve kterém odebral dvě vzorky se stejným množstvím soli. Následně je nechal vařit, přičemž do jedné přidal brambor a do druhé ne. Po 30 minutách provedli analýzu koncentrace soli pomocí refraktometru. Výsledek? V obou vzorcích bylo stejné množství soli, i když v jednom byl použit brambor.
I když je pravda, že brambor dokáže absorbovat vodu, není schopen sám o sobě absorbovat sůl. Brambory jsou sice skvělou potravinou, ale v tomto případě nepomohou.
Jak tedy upravit přesolené jídlo?
I když brambory nejsou schopny pohltit sůl z jídla, existuje několik způsobů, jak ho zachránit. Nejjednodušším řešením je nejprve jemně čajovou lžičkou odstranit nadbytečnou sůl z povrchu, zejména na tužších částech. Pokud sůl nelze fyzicky odstranit, můžeš přidat cukr nebo tekutinu, jako je voda nebo mléko, které změkčí chuť. Ingredienci vyber podle toho, zda se jedná o tekuté jídlo nebo tužší pokrm.
Pokud pro tvoje jídlo neni vhodný žádný z těchto tipů, přidej takové suroviny, které jsi již použil, například rýži, zeleninu, těstoviny nebo luštěniny. Tyto suroviny absorbují část tekutiny a tím rozmělňují také nadbytečnou slanost.