Nemáš parní hrnec? Šéfkuchař ukazuje trik, jak si poradit i bez něj

Nemáš doma parní hrnec? Nevadí. Ukážeme ti jednoduchý trik, jak ho rychle nahradit pomocí věcí, které už máš v kuchyni.

varenie
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

V dnešní době máme v našich kuchyních různé pomocníky pro přípravu jídel od vynálezu světa. Ale někdy se stane, že si až při přípravě jídla uvědomíme, že nám nějaký pomocník chybí. Například takový parní hrnec. I když ho nevyužíváme každodenně, někdy přijde ten čas, kdy potřebujeme sáhnout právě po něm. Co však dělat, když doma nemáme parní hrnec?

Takhle si “vyrobíš” parní hrnec sám doma

Čím dál více lidí se zajímá o zdravý životní styl, což se přirozeně odráží i ve způsobu stravování. Jedním z nejzdravějších způsobů tepelné úpravy jídla je právě vaření pomocí páry v parním hrnci. Tato příprava jídel pomáhá uchovat více vitamínů, minerálů a přirozenou chuť surovin. Na rozdíl od klasického vaření ve vodě se minerály a vitamíny neuvolňují do vody, ale zůstávají přímo v jídle. Navíc při takovémto způsobu přípravy jídel se zachová křupavost, barva i přirozená sladkost.

Ale co dělat, když doma nemáš parní hrnec? Šéfkuchař dobrovolskyichef na svých sociálních sítích ukazuje tip, jak si poradit i bez drahé techniky.

Jak si připravit náhradu za parní hrnec?

I když doma nemáš parní hrnec, nemusíš se vzdát jídla plného chuti a barvy. Příprava domácího parního hrnce není vůbec složitá. I když tento trik může na první pohled znít trochu divně, skutečně pomáhá. Budeš potřebovat klasický hluboký hrnec, několik kovových polévkových lžic, horkou vodu a tepelně odolný talíř.

Na dno hrnce polož polévkové lžíce tak, aby vytvořily malý podstavec. Tyto lžíce budou sloužit jako podpora pro talíř. Díky nim je zajištěno, že se talíř ani jídlo nedotknou vody. Alternativně ale můžeš zkusit použít i klasické kovové síto nebo malý napařovací nástavec, který se vkládá do hrnce. Pokud máš doma takové pomocníky, nemusíš se trápit s pokládáním lžiček ani udržováním rovnováhy talíře. Pojďme se ale vrátit k původnímu triku. Následně do hrnce nalij malé množství vody. Ideálně tak, aby voda dosahovala jen po spodní okraj lžiček.

varenie
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Na parní vaření nepotřebujeme mnoho vody, protože nám jde jen o to, aby se z vody stala pára, ne aby se jídlo vařilo ve vodě. Po tom, co do hrnce naliješ horkou vodu, opatrně polož talíř s jídlem na lžíce. Talíř umístěný na lžičkách nahradí klasický parní vkládací systém, který se nachází v parních hrncích. Nakonec zakryj hrnec poklicí a zapni ho na středně silný plamen. Pára se začne vytvářet po několika minutách a jídlo se bude připravovat šetrně a rovnoměrně.

To, jak dlouho potřebuješ jídlo vařit, záleží na tom, co konkrétně chceš připravit. Zelenině stačí kolem 10 minut, naopak na přípravu knedlíků budeš potřebovat něco více, zhruba 20 minut. Důležité však je, aby jsi během vaření průběžně kontroloval nejen jídlo, ale i hladinu vody v hrnci. Pokud bude v hrnci nedostatek vody, jednoduše ji dolij.