Víš, jak se zbavit připálené rýže na dně hrnce bez drhnutí? Tenhle trik musíš znát

Připálená rýže na dně hrnce nemusí znamenat konec tvého oblíbeného nádobí.

ryža
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Každý, kdo se snaží vařit v kuchyni, se občas setkává se situacemi, které nejsou zrovna příjemné. Jednou z nich je připálená rýže na dně hrnce. Stačí chvilka nepozornosti a místo dokonale našeptané rýže se na dně vytvoří černá, tvrdá a nepříjemně páchnoucí vrstva. I když připálenou rýži můžeme jednoduše vyhodit, hrnec si tuto nehodu pamatuje.

Následné čištění takového hrnce může být opravdu frustrující, protože připálenina je velmi odolná. Agresivní chemikálie mohou poškodit povrch a klasické čisticí prostředky s ní nezvládnou. Naštěstí existuje jeden šikovný trik, jak připáleniny z hrnce odstranit.

Jak vyčistit hrnec od připálené rýže

Připálená rýže je nepřítelem každého kuchaře. Ať už vaříš pravidelně nebo jen občas, tato situace není příjemná pro nikoho. Co je nejhorší, památka na ni zůstává na hrnci. Naštěstí portál Homhackz na svém Pinterestovém účtu ukazuje jednoduchý a ekologický způsob, jak se připáleniny zbavit.

Na odstranění připálenin po rýži z dna hrnce budeš potřebovat jedlou sodu, jablečný ocet a vodu. Jablečný ocet má vysoký obsah kyseliny octové, která dokáže narušit a rozpustit usazeniny i zbytky jídla. Mimoto má dezinfekční vlastnosti a zanechává přirozeně svěží vůni.

Jedlá soda dokáže neutralizovat kyseliny a uvolnit připálené částice bez poškrábání povrchu, protože má jemně abrazivní účinky. V kombinaci těchto dvou ingrediencí vzniká jemná chemická reakce, která pomáhá odlepovat připáleniny od povrchu. Voda tuto reakci ještě více posílí, takže se hrnec vyčistí bez nutného drhnutí.

Takto odstraníš připáleninu po rýži z dna hrnce

Nejprve z hrnce odstraň vše, co jde dolů bez větší námahy. Na tvrdší zbytky použij dřevěnou nebo silikonovou vařečku. Vyhnout se kovovým předmětům, které by mohly poškrábat povrch. Do hrnce nalij vodu tak, aby úplně pokryla připálenou vrstvu. Následně přidej 2 až 3 polévkové lžíce jedlé sody a přibližně 0,5 decilitru jablečného octu. Dej si však pozor, protože po jejich smíchání dojde k pěnivé reakci.

Tuto směs nech odstát 5 minut a poté ji provař přibližně 30 minut na mírném ohni. Během odstání se začne uvolňovat oxid uhličitý a jemně naruší strukturu připálené vrstvy. Během vaření roztok pronikne do hrubších vrstev připáleniny a oslabí jejich vazbu k povrchu hrnce. Po dováření nech hrnec vychladnout a následně směs vylej. Připáleniny by měly jít dolů bez nutnosti drhnutí nebo jiného mechanického odstraňování. Nakonec hrnec pořádně opláchni pod teplou vodou, aby si smyl všechny zbytky po připálenině i čisticí směsi.

Když je připálenina velmi hrubá, klidně celý postup opakuj nebo nech směs působit i několik hodin před vařením. Na jemné dotažení použij měkkou houbičku nebo hadřík z mikrovlákna. Mimochodem, tento způsob funguje nejen na rýži, ale i na připálené těstoviny, brambory nebo omáčky. Nerezové hrnce ustojí i trochu více octu, ale u hliníkových a litinových buď opatrný, abys nepoškodil povrch.

Komentáře