Víš, jak se jednoduše zbavit připálenin z grilu? Tenhle trik musíš znát

Grill můžeš vyčistit bez chemikálií a drátěnky, postačí ti kus alobalu.

rošt
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Pro mnohé z nás je oblíbenou aktivitou během letních měsíců nepochybně grilování. Ať už chceme strávit čas s přáteli nebo rodinou a připravit chutné jídlo, nebo se nám prostě nechce vařit a rozhodneme se grilovat. Vůně opečeného masa, zeleniny nebo sýrů dostane opravdu každého. Všechno se zdá být úplně idylické až do chvíle, kdy je potřeba po grilovačce uklidit. Nádobí necháš umýt v myčce, odpadky vyhodíš, ale co s rošty, na kterých si griloval?

Jak vyčistit grilovací rošty?

Rošty nám při grilování velmi pomáhají. Díky nim se naše jídlo nedostává do přímého kontaktu s ohněm a dobře se připraví. Avšak samotný rošt následně zůstává pokrytý tukem, marinádou, kořením nebo jinými ingrediencemi, které se během přípravy uvolnily.

Tyto nečistoty se vlivem vysoké teploty přilepí na rošt tak silně, že někdy máme pocit, že jejich odstranění je nemožné. Někteří lidé sáhnou po agresivních čistících prostředcích nebo dokonce vymění rošt. Portál ЖЕНСОВЕТ však na svém pinterestovém účtu přichází s naprosto jednoduchým trikem, jak rošt vyčistit. Jediné, co budeš potřebovat, je alobal.

Proč právě alobal?

Hliníková fólie, známá také jako alobal, je v domácnostech běžným pomocníkem. Používáme ji při přípravě různých jídel, balení potravin nebo dokonce při čištění povrchů. Díky jejím odolným, ale zároveň jemným vlastnostem, jí můžeme vyčistit i rošt. Hliník je měkčí než ocel, takže nepoškodí kovový povrch. Kromě toho víš, že hliníková fólie je odolná vůči teplu. Můžeš ji použít při zapekání potravin, ohřívání i při čištění horkých roštů.

Jak vyčistit rošt pomocí alobalu?

Nejlépe je začít s čištěním, když je rošt ještě teplý. Zapni gril nebo nech uhlíky chvíli hořet, aby rošt zůstal rozpálený. Teplo pomáhá uvolňovat tuk a připálené zbytky jídla. Odkroj kus alobalu a stlač ho v rukách do kuličky. Nestlač ho úplně na malou kuličku, nech ho trochu volnější, aby na něm vznikly malé výstupky. Díky nim bude alobal působit jako jemný brusný papír.

Pomocí kleští nebo grilovací vidličky uchopte kuličku alobalu a začni jí procházet po jednotlivých tyčkách roštu. S alobalovou kuličkou se pohybuj tam a zpět, stejně jako by sis to dělal drátkem. Zbytky jídla se postupně uvolní a rošt bude znovu krásně lesklý. Uvolněné nečistoty už jen utři navlhčeným hadříkem nebo po vychladnutí opláchni rošt pod tekoucí vodou. Můžeš použít i trochu mýdla na odstranění tuku.

rošt čistenie
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Pokud chceš, aby byl výsledek ještě lepší, kuličku z alobalu můžeš před čištěním namočit do vody nebo do roztoku s jedlou sodou. Soda účinkuje jako přírodní odmašťovač a pomáhá rozpouštět připálené zbytky. V kombinaci s alobalem tak vytvoříš účinnější čistící efekt. Rošt pak můžeš po alobalu ještě přetřít rozkrojeným citrónem. Kyselina citronová odstraní zbylé nečistoty, neutralizuje pachy a dodá kovu svěžest.

Zkušení grilovací mistři doporučují také to, aby si rošt před samotným grilováním potřel tenkou vrstvou rostlinného oleje. Tuk a zbytky jídla se tak nebudou tak silně přichytávat a při dalším čištění půjde všechno dolů mnohem snáz.

Po důkladném vyčištění je opět vhodné rošt potřít tenkou vrstvou oleje. To zabrání rezivění a usnadní práci při další grilovačce.

Komentáře