Víš, proč zkušení kuchaři přidávají jedlou sodu do fazolí? Až zjistíš důvod, budeš to dělat taky.
Fazole je zdravá a plná proteinů, ale často způsobuje nadýmání a plynatost. Podívej se na jednoduchý trik, jak se s tímto problémem vypořádat.
Fazole je jednou z nejpoužívanějších luštěnin kdekoliv na světě. Ať si představíš tradiční anglickou snídani nebo slovenskou fazolovou polévku, všude najdeš tuto malou hnědou zeleninu. Tato luštěnina je výživná, levná a navíc plná proteinů, minerálů, vitamínů a vlákniny. Má však jednu nevýhodu, kterou po jejím snědení pocítí nejeden z nás. Plynatost a nadýmání jsou běžnými projevy toho, že jsme si dali něco s fazolemi. My ti přinášíme trik, který tě zbaví nadýmání nebo plynatosti. A co je nejlepší, díky tomuto triku bude fazole chutnější a rychleji připravená.
Proč fazole způsobuje nadýmání?
Nejdřív si ale řekněme, co vlastně způsobuje nadýmání. Fazole, kterou běžně konzumujeme, obsahuje komplexní cukry nazývané oligosacharidy. Problém však je, že v našem těle není enzym, který by tyto cukry dokázal zpracovat. Proto se tyto cukry dostávají až do našeho tlustého střeva, kde je rozkládají bakterie. Avšak při tomto rozkladu se tvoria plyny, jako je vodík, metán nebo oxid uhličitý. A právě tyto plyny v našem těle způsobují povykování ve formě nadýmání, křečí nebo plynatosti.
Jak pomáhá jedlá soda?
Portál eatingwell.com uvádí, že přidání jedné čajové lžičky jedlé sody do fazolí může pomoci s trávicími problémy. Přidáním jedlé sody do vody, ve které se fazole vaří nebo máčí, dochází k chemické reakci, která přeměňuje oligosacharidy a činí je snadněji stravitelnými. Pro naše tělo to znamená, že se do něj dostává méně komplexních cukrů, které neumí strávit.
Kromě toho je jedlá soda základní látka, která díky svým vlastnostem pomůže uvařit fazole mnohem rychleji. Děje se tak proto, že jedlá soda oslabuje pektin v slupce fazolí, která se tak rychleji změkčí.
Jak přidat jedlou sodu do fazolí?
Jedlou sodu můžeš přidat už při máčení fazolí přes noc nebo přímo do vaření. V obou případech nastane stejný účinek. Dávej si však pozor na poměr, v jakém jedlou sodu do fazolí přidáváš. Aby jsi dosáhl dobrého účinku a zachoval chuť fazolí, přidej jednu čajovou lžičku jedlé sody na jednu šálku sušené fazolí.
Pokud by si nedodržel správný poměr a přidal do fazolí příliš mnoho jedlé sody, fazole mohou mít nepříjemnou mýdlovou chuť. Nadbytek jedlé sody také ničí některé vitamíny, jako je například vitamín B1.
Alternativa: namáčení fazolí
Pokud nechceš používat jedlou sodu, existuje i přirozenější způsob, jak snížit nadýmání po fazolí. Stačí fazole namočit přes noc do studené vody. Oligosacharidy, které způsobují plynatost, se během namáčání částečně uvolní do vody, kterou pak jednoduše vyleješ. Nejlepší je fazole namočit nejméně 8 až 12 hodin a vodu následně úplně vyměnit za čerstvou. Tento postup nejenže sníží riziko nadýmání, ale také zkrátí čas samotného vaření. Pokud chceš ještě lepší výsledek, můžeš vodu během vaření po prvních 10 minutách slít a nahradit ji novou, fazole tak budou jemnější a šetrnější k trávení.
Komentáře