Takto připravíš lokše, které se rozplývají na jazyku. Stačí znát jeden jednoduchý trik
Takto připravíš lokše, které se rozplývají na jazyku.
Lokše patří mezi tradiční pokrmy, které mají dlouhou historii. Jemné, tenké placky z bramborového těsta byly kdysi běžnou součástí jídelníčku, hlavně na vesnicích. Podávaly se jako levná, sytá příloha k masu, ale i jako samostatné jídlo se sladkou nebo slanou náplní. Dnes se připravují v různých restauracích i domácnostech jako pochoutka, například k pečené kachně. Přestože jejich příprava na první pohled vypadá jednoduše, udělat je tak, aby byly měkké, poddajné a chutné, může být pořádná věda.
Díky těmto tipům připravíš dokonalé bramborové lokše!
Základem dobré lokše je bramborové těsto. Nejlepší jsou moučné brambory, které obsahují více škrobu a méně vody. Škrob je důležitý, protože funguje jako přirozené lepidlo, které drží těsto pohromadě, takže nepotřebuješ přidávat moc mouky. Pokud bys použil rané nebo příliš vodnaté brambory, těsto by bylo řídké a lokše by se při pečení trhaly.
Nejprve uvař brambory ve slupce, aby si zachovaly pevnější tvar i živiny. Při vaření bez slupky totiž brambory nasají více vody a těsto je pak lepkavé a hůř se s ním pracuje. Vaření ve slupce pomáhá stabilizovat škrob uvnitř brambory, takže výsledné těsto je pevnější a snadněji se vyvaluje.
Brambory nastrouhej na struhadle
Aby bylo těsto na lokše jemné a měkké, je potřeba brambory nastrouhat. Použij jemnou stranu struhadla, jako například na halušky nebo bramborák. Strouhání je klíčový krok, který zajistí, že těsto bude hladké, měkké a pružné. Nastrouhané brambory se lépe spojují s moukou a správné spojení zaručí, že se těsto při vyvalování nebude trhat.
Nepřežeň to s moukou
Tradiční těsto na lokše obsahuje jen tři základní ingredience: brambory, hladkou mouku a sůl. Největší chyba, kterou lidé dělají, je přidání příliš velkého množství mouky. Těsto je pak tvrdé a lokše suché. Proto bys neměl používat více než 250 gramů hladké mouky na 1 kilogram vařených brambor. Mouku přidávej do brambor postupně a sleduj, jak se mění konzistence těsta. Mělo by být měkké, poddajné, ale ne lepkavé. Pokud se ti těsto trochu lepí, už do něj mouku nepřidávej. Raději si mouku nasyp na podložku, na které budeš těsto vyvalovat.
Těsto si rozděl na kuličky
Než začneš těsto na lokše vyvalovat, vytvoř si z něj malé kuličky. Tyto kuličky nech 5 až 10 minut odpočívat a přikryj je utěrkou. Po krátkém odpočinku je těsto pružnější a méně se lepí při vyvalování. Takto připravené těsto se nebude trhat, snadněji se vyválí a lokše budou rovnoměrné. Pokud těsto vyvaluješ hned po zadělání, okraje lokší se často trhají. Odpočinek tento problém minimalizuje.
Lokše peč nasucho
Při pečení lokší nepotřebuješ olej ani máslo. Jediné, co budeš potřebovat, je suchá pánev nebo horká plotna. Pečení nasucho má svůj důvod. Pokud bys použil olej nebo máslo, lokše by nasákly tuk a ztratily by svou jemnou a pružnou strukturu. Na suché pánvi se na povrchu vytvoří jemné hnědé skvrny díky tzv. Maillardově reakci. Jde o chemický proces, při kterém se při vyšší teplotě spojují cukry a bílkoviny, čímž lokše získají svou typickou vůni, chuť a barvu.
Každou lokši peč zhruba 1 až 2 minuty z každé strany, dokud nezíská jemné hnědé skvrny. Příliš dlouhé pečení ji vysuší, příliš krátké zase způsobí, že zůstane syrová. Po dopečení nezapomeň lokše ještě dobře posolit a potřít máslem. Lokše tak budou chutné, vláčné a dokonale aromatické.
Komentáře