Tento trik ti vychladí pivo nebo jiný nápoj za 5 minut a nepotřebuješ k tomu ani lednici

Tento trik je rychlý, levný, jednoduchý a funguje stoprocentně.

pivo_titulka
Zdroj: Timothy Dykes z Unsplash

Představ si, že se chystáš s přáteli na grilovačku nebo večerní posezení. Všechno je připravené, atmosféra skvělá, ale nastane problém, pivo je teplé. Dát ho do lednice nepřipadá v úvahu, protože trvá věčnost, než vychladne, a do mrazáku je to zase risk, protože snadno zapomeneš a místo osvěžujícího drinku vytáhneš pivo v podobě ledové bomby. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který tě dokáže zachránit. A to nejlepší? Všechno potřebné už máš doma v kuchyni.

Záchrana je ve trojici: led, voda a sůl

Jestli si myslíš, že na rychlé chlazení piva stačí led, jsi na omylu. Samotný led je pomalý, protože se dotýká jen malé části plechovky nebo lahve. Skutečné kouzlo nastane až tehdy, když přidáš vodu a sůl.

Voda se rozlije kolem celého povrchu nápoje, takže chlad se přenáší mnohem efektivněji než při použití samotného ledu. Sůl dělá něco, o čem většina lidí ani netuší, snižuje bod mrazu vody. Jinými slovy, když spojíš led, vodu a sůl, vytvoříš směs, která je chladnější než 0 °C, ale přitom nezmrzne. Tahle superstudená koupel rychle „vysaje“ teplo z piva a výsledek je neuvěřitelný, plechovku nebo láhev vychladíš až čtyřikrát rychleji, než kdybys použil samotný led.

Jak na to, aby bylo pivo studené za pár minut

Stačí si vzít kbelík, mísu, hrnec nebo jakoukoli nádobu, do které se ti nápoje vejdou. Do nádoby nasyp co nejvíce ledu, můžeš použít i alternativu, například zmražené maso (nezapomeň ale lahev potom dobře umýt), a pak ho zalij studenou vodou tak, aby byly plechovky nebo lahve celé ponořené. Nakonec přidej tři lžíce kuchyňské soli a vlož do směsi pivo.

Teď už stačí jen čekat. Za tři až sedm minut, podle toho, jak studené chceš pivo mít, si můžeš vychutnat osvěžující nápoj. Po pěti minutách máš pivo dokonale vychlazené a připravené k pití.

Nouzové triky, když nemáš led

Jestli se ocitneš v situaci, že doma led prostě nemáš, pořád existují řešení. Jednou z možností je trik s vlhkým papírovým ubrouskem. Zabal pivo do navlhčeného ubrousku a dej ho zhruba na deset minut do mrazáku.

Funguje to velmi dobře, ale musíš dávat pozor, abys ho tam nenechal příliš dlouho, jinak si z piva vyrobíš ledovou bombu. Podobně funguje i vlhká kuchyňská utěrka, což je ideální hlavně pro lahve s dlouhým hrdlem.

Komentáře