Tvrdé máslo už nebude tvůj problém. Takhle ho jednoduše namažeš na chléb, i když je tvrdé jako kámen

Zapomněl jsi vyndat máslo z lednice a je tvrdé jako kámen?

tvrdé maslo
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Chléb s máslem je klasická snídaňová kombinace. Jemná chuť másla v spojení s čerstvým chlebem je skvělou volbou na začátek dne. Problém ale nastává ve chvíli, kdy si zapomeneme vyndat máslo z lednice a ráno je tvrdé, takže se nedá mazat. Z lednice vytáhnete máslo, ale místo jemného roztírání se vám na noži objevují tvrdé kousky, které chléb lámou nebo se nepěkně drolí. Máslo je sice chutné a kvalitní, ale jeho tvrdost dokáže pokazit celý zážitek z jídla. Co tedy dělat, abychom si mohli vychutnat dobrou snídani, i když jsme máslo zapomněli vyndat?

Jak si poradit s tvrdým máslem?

Tvrdé máslo je nepraktické, těžko se roztírá a často poškodí pečivo, které chceme jen jednoduše namazat. Mezi klasická řešení patří nechat máslo chvíli na stole, použít speciální máslenky s rezervoárem na vodu nebo ho dokonce ohřát v mikrovlnce. Tyto metody ale buď zaberou moc času, který ráno většinou nemáme, nebo riskujeme, že se máslo rozpustí až příliš. Influencerka katsi_tik na svých sociálních sítích přichází se skvělým tipem, jak máslo změkčit tak, aby se dalo namazat i když je tvrdé.

Použij sítko!

Na tomto triku není nic složitého. Stačí ti obyčejné kovové nebo plastové sítko, které používáš na prosévání mouky či kakaa. Díky němu se tvrdé máslo rozdělí na malé kousky, jako kdybys ho nastrouhal, a tak si ho můžeš bez problémů namazat na chléb. Výsledkem nejsou tlusté plátky, které se lámou, ale jemné kousíčky másla. Ty se snadno roztírají po chlebu a vytvářejí rovnoměrnou vrstvu bez toho, abys musel na pečivo tlačit nebo ho trhat.

sitko a maslo
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Jak na to?

Tvrdé máslo má vysokou hustotu a při pokusu o krájení či mazání se chová neprakticky. Ale pokud ho rozdělíme na malé kousky, jeho plocha se výrazně zvětší. To znamená, že se mnohem rychleji přizpůsobí okolní teplotě a změkne. Navíc drobné hoblinky se dají snadno roztírat bez větší námahy.

Už nikdy nebudeš muset čekat, až máslo změkne. Sáhni po sítku s malými otvory nebo po strouhacím roštu. Sítko přitlač na máslo a jemně s ním pohybuj tam a zpět. Máslo se začne strouhat na jemné hoblinky, které se zachytí v sítku. Tyto kousky pak jednoduše naber na nůž a klasicky je namaž na chléb. Malé části se okamžitě rozpouštějí při kontaktu s teplem rukou či pečiva, takže se snadno roztírají.

@katsi_tik cooking life hacks you definitely didn’t know about #cookinghacks #cookinghack #cookingtips #foodhacks #kitchenhacks ♬ Oh, Pretty Woman – Roy Orbison & The Royal Philharmonic Orchestra

Dobrou zprávou je, že tímto trikem máslo neztrácí nic ze své chuti ani kvality. Mění se pouze jeho konzistence, která je praktičtější. Funguje to stejně dobře u klasického másla i u ochucených nebo solených variant. Máslo si tak zachová svou lahodnou chuť, jen se s ním pracuje jednodušeji a rychleji.

Komentáře