Neuvěříš, jak jednoduše si připravíš vajíčko natvrdo i bez sporáku. Tenhle trik se vyplatí znát
Nemáš sporák a chceš si připravit vajíčko natvrdo?
Vejce jsou surovinou, kterou v domácnosti používáme téměř denně. Ať už je přidáváme do různých jídel, připravíme si míchaná vejce nebo vejce natvrdo. Ale co dělat tehdy, když potřebujeme vajíčka natvrdo, ať už do salátu nebo jen tak na chuť, ale nemáme sporák? Ať už jsi na koleji, v práci nebo na chatě, přinášíme ti jednoduchý trik, jak si vejce natvrdo připravit i bez použití sporáku.
Jak si připravit vejce natvrdo bez použití sporáku?
Ať už z vlastní zkušenosti nebo ze sledování videí na internetu víš, že mnohé běžné činnosti se dají udělat i trochu jinak. Originálněji, zajímavěji a v některých případech i nezbytně. Jedním z takových triků je i příprava vajec natvrdo bez použití sporáku. Na tento způsob upozornila influencerka katsi_tik na svých sociálních sítích. Připrav si alobal, hrnec, jedlou sodu a konvici s vodou.
Jak připravit vajíčko
Vezmi si čerstvé nebo mírně starší vejce. Starší vejce se po uvaření snáze loupou. Vejce důkladně zabal do hliníkové fólie, která zajistí rovnoměrnou tepelnou izolaci a zároveň zabrání přímému kontaktu s vodou. Takto zabalené vejce vlož do hrnce nebo misky, případně jiné nádoby odolné vůči horké vodě.
Do nádoby nasyp přibližně jednu čajovou lžičku jedlé sody. Ta změní pH vody, což usnadní pozdější loupání skořápky a zároveň má dezinfekční účinek.
Vejce v alobalu spolu s jedlou sodou zalij vroucí vodou z konvice tak, aby bylo celé ponořené. Nádobu přikryj dalším kusem alobalu nebo pokličkou, aby se teplo udrželo co nejdéle. Vejce nech v nádobě 15 minut. Potom ho vyndej, odstraň alobal a na chvíli ponoř do studené vody. Zastavíš tím proces vaření a zároveň si usnadníš jeho loupání. Nakonec ho oloupej a výsledkem je klasické vejce natvrdo.
Jak to funguje?
I když tento trik vypadá jako malé kouzlo, ve skutečnosti jde o přirozený proces, při kterém na vejce působí více faktorů. Hliníková fólie udržuje teplo a zajišťuje postupné a rovnoměrné zahřívání. Vejce tak není vystavené prudkým změnám teploty, což snižuje riziko prasknutí skořápky.
@katsi_tik life hack in case of gas and electricity outage #lifehack #cookinghacks #cookinghack #foodhacks #foodhack #hack ♬ Anxiety – Doechii
Horká voda vytváří vodní lázeň, která nahrazuje přímé vaření na sporáku. I když voda nebublá, její teplota je dostatečná na to, aby vejce dosáhlo správné konzistence a uvařilo se natvrdo. Jedlá soda má zásadité pH, které způsobuje, že se bílek po uvaření snáze odděluje od skořápky. Kromě toho pohlcuje pachy a snižuje usazování minerálů na povrchu vejce.
Trik s alobalem, jedlou sodou a horkou vodou je jednoduchý, nenáročný a praktický. Kromě chutného výsledku přináší i lepší loupání vejce, menší riziko prasknutí a možnost připravit si jídlo i tehdy, když nemáš k dispozici kuchyň. Nezapomeň však při manipulaci s horkou vodou a nádobou dbát na opatrnost, abys se neopařil.
Komentáře