Virální trik z TikToku slibuje záchranu přepáleného oleje. Odborníci ale varují, že riskuješ zdraví

Přepálený olej není jen špinavý, mění se i na nebezpečnou chemickou směs.

olej panivca prepaleny olej_1
Zdroj: vedelijsteze.cz / Martin Borko

Smažení patří k činnostem, které se v našich domácnostech opakují velmi často. Připravujeme tím oblíbená jídla jako řízky, karbanátky, smažený sýr či hranolky. Taková příprava je rychlá a výsledek chutný. Avšak po ní nám na pánvi zůstává přepálený olej. Jedno z nedávných virálních videí na TikToku ukazuje, jak můžeme přepálený olej vyčistit a znovu použít.

Autor videa do horkého oleje nalije vodu smíchanou s kukuřičným škrobem, nechá vytvořit hrudky, které následně vybere, a olej přecedí přes sítko. Na první pohled je výsledek působivý. Olej je čistý, zbavený spálených zbytků a připravený k dalšímu použití.

@katsi_tik Never pour out used oil #foodhacks #foodtips #kitchenhacks #kitchenhack #cookinghacks #cookingtips ♬ APT. – ROSÉ & Bruno Mars

Ale je to opravdu dobrý nápad?

Dá se přepálený olej vyčistit pomocí vody a kukuřičného škrobu?

I když použití kukuřičného škrobu na sražení částí oleje nemusí vypadat špatně, tento trik vůbec není bezpečný. Funguje na principu, že se kukuřičný škrob rozmíchá ve vodě a vlije do horkého oleje.

Riziko popálení

Když vliješ vodu do horkého oleje, vznikne prudká reakce. Olej a voda se odpuzují, a proto se objeví silné prskání. Voda se okamžitě mění na páru, prudce expanduje a může vystříknout olej všude kolem. Stačí malá kapka horkého oleje na pokožku a výsledkem může být bolestivé a vážné popálení.

popalenina
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Olej zůstává chemicky poškozený

Čištění oleje od připálenin odstraní jen pevné částice, které jsou viditelné pouhým okem. Při dlouhodobém vystavení oleje vysokým teplotám, což se děje při smažení, se však chemické složení oleje mění.

Tuky se rozkládají na menší částice, které ztrácejí původní strukturu. Při tomto rozkladu vzniká akrolein, látka s pronikavým zápachem, která může dráždit sliznice. Navíc se do oleje uvolňují volné radikály, které při nadměrném příjmu zvyšují riziko oxidačního stresu v těle.

Ještě vážnější je, že při opakovaném přehřívání oleje vznikají i nebezpečné karcinogenní látky, například polycyklické aromatické uhlovodíky a transmastné kyseliny. Tyto sloučeniny se spojují se zvýšeným rizikem rakoviny a onemocnění srdce. I proto se v profesionální gastronomii používání oleje přísně kontroluje.

Existují limity na obsah tzv. polárních sloučenin a když se překročí, olej se musí okamžitě vylít. Pokud to platí pro restaurace, o to víc bychom měli být opatrní doma.

Proto by se olej neměl používat více než jednou. Žádné sítko, gáza, filtr ani přidaný škrob tyto chemické změny neodstraní. Olej může po přecezení působit čistěji a průzračněji, ale jeho složení zůstává poškozené.

Správné nakládání s přepáleným olejem

Místo riskantních experimentů je lepší držet se osvědčených a bezpečných postupů. Olej po smažení nech vychladnout a pak ho vylij. Nikdy ho už znovu nepoužívej. Nezapomeň, že přepálený olej se nemá lít do odpadu, protože ho může ucpat. Použij sběrnou nádobu nebo pokud nemáš oleje mnoho, zkus trik s potravinářskou fólií.

A pokud se chceš vyhnout přepálení, sáhni po olejích, které vydrží vyšší teploty. Rafinovaný řepkový nebo slunečnicový olej mají vyšší bod zakouření než olivový olej, který se při smažení rychleji poškodí. I výběr správného oleje tedy hraje svou roli při zdravějším vaření.

Triky z TikToku mohou být zábavné, ale ne vždy jsou praktické nebo bezpečné. Pokus s kukuřičným škrobem a vodou sice ukáže zajímavý efekt, ale neřeší skutečný problém přepáleného oleje a už vůbec ne jeho zdravotní rizika.

Komentáře