Jsou vejce s prasklinou bezpečná ke konzumaci?
Prasklé vejce nemusí vždy skončit v koši. Záleží na velikosti praskliny, čerstvosti a správné manipulaci.
Vejce patří mezi nejoblíbenější suroviny v našich domácnostech. Používáme je při vaření, pečení, ale i jako samostatné jídlo. Určitě se ti už také stalo, že jsi si po příchodu z obchodu všiml, že jedno z vajec má na skořápce malou prasklinu. Co v takovém případě dělat? Můžeme ho ještě použít, nebo je bezpečnější ho vyhodit?
Musíme prasklé vejce vyhodit?
Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná. Nejdůležitější je zjistit, kdy k prasknutí došlo. Pokud jsi si ho domů přinesl z obchodu už prasklé, raději ho okamžitě vyhoď. Skořápka totiž není jen obyčejný obal, ale funguje jako přirozená bariéra proti bakteriím a dalším mikroorganismům. Jakmile je narušena, bakterie se mohou snadno dostat dovnitř a kontaminovat bílek i žloutek. A protože nevíme, jak dlouho bylo vejce prasklé, nemůžeme ani určit, do jaké míry mohlo být napadeno bakteriemi.
Záleží na velikosti praskliny
Pokud jde jen o drobnou vlasovou prasklinu, která vznikla například během přenášení, a víš, že vejce je čerstvé, můžeš ho ještě použít. Má to ale háček, takové vejce je nutné tepelně zpracovat při vysoké teplotě, aby se zničily případné bakterie. Vhodné je tedy vejce natvrdo uvařit, usmažit nebo použít při pečení. Důležité také je nenechávat ho dlouho při pokojové teplotě, protože v takovém prostředí se bakterie rychle množí.
Pokud však prasklina sahá hluboko až k vnitřní membráně, je nutné vejce okamžitě vyhodit. Takové vejce už není bezpečné ke konzumaci, protože do něj s velkou pravděpodobností pronikly bakterie přes poškozenou membránu. Dokonce i studie Tuftsovy univerzity potvrdila, že vejce s velkou prasklinou mají výrazně vyšší pravděpodobnost výskytu salmonely než ta s jemnými vlasovými trhlinami.
Jak zjistit, zda je vejce ještě v pořádku?
Pokud si nejsi jistý, zda je vejce stále bezpečné, můžeš to snadno zjistit pomocí svých smyslů. Pokud se v místě praskliny objeví tmavé skvrny, plíseň nebo zvláštní povlak, vejce je určitě zkažené. Stejně tak ho prozradí i zápach po rozbití, zdravé vejce by nemělo mít téměř žádný pach. Pokud však ucítíš sírovitý nebo nepříjemný zápach, vejce okamžitě vyhoď.
Co když se mi doma rozbijí čerstvá vejce?
Pokud se ti v kuchyni náhodou rozbijí čerstvá vejce, nemusíš je hned vyhazovat. Můžeš je přelít do čisté, uzavíratelné nádoby s dobře těsnícím víčkem. Takto uskladněná vejce můžeš v lednici bezpečně uchovávat přibližně 2 dny. Po této době je už raději nepoužívej, i kdyby vypadala v pořádku.
Pozor na křížovou kontaminaci
Ačkoli největším rizikem prasklých vajec je proniknutí bakterií, jako je například salmonela, přímo dovnitř skořápky, nesmí se podceňovat ani křížová kontaminace. Ta nastává, když se bakterie z povrchu vejce nebo jeho obsahu přenesou na jiné potraviny či kuchyňské náčiní. Proto si po manipulaci se syrovým nebo prasklým vejcem vždy důkladně umyj ruce a očisti všechny povrchy, které s ním přišly do styku.
Pokud se obsah vylil do kartonu a kontaminoval ostatní vejce, celý obal raději vyhoď. Vejce skladuj v hlavní části lednice, nikoliv ve dveřích, kde teplota kolísá, a nech je v původním kartonu. Prasklé vejce použij co nejdříve nebo ho přelij do těsně uzavřené nádoby, čímž snížíš riziko přenosu bakterií.
Komentáře