Tuhle běžnou potravinu máš doma ve spíži. Zpomaluje stárnutí a chrání tvé srdce, tvrdí vědci
Vědci zjistili, že extrakt z kakaa bohatý na flavanoly může snižovat zánět v těle, zpomalovat stárnutí a chránit srdce.
Když se řekne kakao, většina z nás si představí horký nápoj, který nejlépe chutná během chladných dnů, nebo tabulku čokolády. Jenže za tímto nenápadným práškem se skrývá mnohem víc než jen sladká chuť. Podle nové rozsáhlé studie amerických vědců může právě kakao hrát překvapivě důležitou roli při zpomalování stárnutí a ochraně srdce.
Odborníci z prestižního systému nemocnic Mass General Brigham několik let zkoumali tisíce lidí starších 60 let, kteří denně užívali doplněk s extraktem z kakaa bohatým na flavanoly, bioaktivní látky, které se přirozeně nacházejí také v čaji, hroznech či lesním ovoci. Výsledky je překvapily. U těchto lidí totiž výrazně klesly hodnoty zánětlivého markeru známého jako hsCRP, který úzce souvisí s rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Tichý zabiják jménem „inflammaging“
Zánět v těle si většina lidí spojuje s nemocí nebo infekcí. Jenže vědci už roky upozorňují na mnohem nenápadnější problém, tzv. inflammaging, tedy pomalé a dlouhodobé zánětlivé procesy, které přirozeně přibývají s věkem. Právě ty stojí za ztvrdnutím cév, vznikem srdečních chorob, ale i za rozvojem některých druhů rakoviny.
„Zajímalo nás, zda může dlouhodobé užívání kakaového extraktu ovlivnit tyto zánětlivé procesy spojené se stárnutím. Data naznačují, že ano,“ vysvětluje hlavní autor výzkumu Howard Sesso z Brigham and Women’s Hospital.
Desítky tisíc lidí a překvapivé výsledky
Mezi lety 2014 a 2020 probíhala rozsáhlá klinická studie COSMOS, do které se zapojilo více než 21 000 lidí ve věku nad 60 let. Všichni účastníci denně užívali doplněk s kakaovým extraktem nebo placebo. Už dříve vědci zjistili, že taková suplementace snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 27 %.
V nejnovější analýze šli vědci ještě hlouběji, odebrali krev 598 účastníkům a sledovali pět důležitých ukazatelů zánětu. Výsledek? Hladina hsCRP u lidí s kakaovým extraktem klesala o 8,4 % ročně oproti skupině s placebem. Ostatní markery zůstaly relativně stabilní, ale vědci zaznamenali i zajímavý nárůst proteinu interferon-γ, který souvisí s funkcí imunitního systému.
Kakao není zázrak, ale může být součástí řešení
Vědci ale varují, že kakao není „zázračná pilulka“.
„Samozřejmě nenahrazuje zdravý životní styl. Výsledky ale ukazují, že by mohlo hrát důležitou roli v tom, jak naše tělo zvládá zánět ve stáří,“ říká spoluautor Yanbin Dong z Georgia Prevention Institute.
Snížení hsCRP je podle odborníků pravděpodobně jedním z důvodů, proč kakao v původní studii snížilo úmrtnost na srdeční onemocnění. Menší změny u dalších markerů, například mírný pokles IL-6 u žen, si však vyžadují další výzkum.
Závěr je ale jasný, pravidelný příjem rostlinných potravin, zejména těch bohatých na flavanoly, může mít mnohem větší význam, než si myslíme.
„Tato studie znovu potvrzuje důležitost pestré rostlinné stravy, a kakao je její důležitou součástí,“ uzavírá Sesso.
Komentáře