Zapomeň na kolagenové doplňky. Tyto levné potraviny ti vyhladí pleť lépe a přirozeněji
Kolagen je základem mladistvé pleti, pevných nehtů a zdravých kloubů.
V posledních letech se kolagen stal velkým hitem nejen v oblasti krásy, ale i zdraví. Mnoho doplňků stravy nám slibuje zázraky, mladší a pevnější pleť, silnější nehty nebo hustší vlasy. Věděl jsi ale, že tvoje tělo si dokáže kolagen vytvářet i samo, pokud mu dodáš správné suroviny?
Tyto potraviny ti vyhladí pleť!
I když doplňky stravy mohou pomoci, nefungují vždy tak, jak si představujeme. Kolagenové doplňky často obsahují kolagen rozložený na aminokyseliny, které se mají vstřebat do těla. Problém je ale v tom, že tělo neví, kam tyto aminokyseliny použít. Jednoduše je rozloží a využije tam, kde je zrovna potřebuje. Často tak skončí například při opravě svalů místo toho, aby se použily na pleť.
Pokud ale tělu dodáváš potraviny, které tvorbu kolagenu podporují, zajistíš mu přirozený mix živin, který spustí proces jeho tvorby přesně tam, kde je potřeba. To znamená, že kolagen se přirozeně dostane i do pokožky nebo nehtů – a to jen díky tomu, že konzumuješ správné potraviny. Které to jsou? Na to upozornil portál Activebeat.com, který doporučuje hned několik potravin.
Ryby
Jednou z nejlepších potravin pro pleť jsou ryby. Zejména druhy jako losos, makrela, sardinky nebo treska jsou bohaté na stejný typ kolagenu, jaký se nachází i v lidské pokožce. Při pečení, dušení nebo vaření vývaru z ryb se kolagen z kůže, kostí a ploutví uvolňuje do jídla, takže ho přijímáš v jeho nejpřirozenější podobě. Ryby navíc obsahují vitamin E, který chrání kolagen před poškozením sluncem.
Kromě samotného kolagenu obsahují také množství omega-3 mastných kyselin. Ty působí protizánětlivě a chrání tukovou membránu pokožky.
Citrusy
I když citrusy kolagen neobsahují, jsou pro jeho tvorbu velmi důležité. Právě vitamin C v nich obsažený pomáhá aminokyselinám lysinu a prolinu přeměnit se na kolagen. Vitamin C je navíc jedním z nejlepších antioxidantů, neutralizuje volné radikály, které rozkládají kolagen a elastin v pokožce. Tím nejen podporuje jeho tvorbu, ale také brání jeho rozkladu.
Česnek
Naše babičky dobře věděly, proč přidávat česnek téměř do každého jídla. Obsahuje totiž taurin a kyselinu lipoovou, které pomáhají obnovovat poškozená kolagenová vlákna. Navíc obsahuje síru, která sice způsobuje nepříjemný zápach z úst, ale zároveň pomáhá pokožce vypadat mladší.
Avokádo
Jak už bylo zmíněno, vitamin E je důležitý v boji proti rozkladu kolagenu, a právě na něj je avokádo bohaté. Má ale ještě jednu skvělou vlastnost: poskytuje omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují tvorbu kolagenu. Zdravé tuky, kterých je avokádo plné, jsou důležité pro zářivou pokožku, lesklé vlasy a silné nehty.
Důležité minerály pro tvorbu kolagenu
Kromě vitaminu C hrají zásadní roli i dva minerály, zinek a měď. Zinek působí jako kofaktor pro enzymy zapojené do syntézy kolagenu, urychluje hojení ran a je důležitý pro zdraví pokožky. Najdeš ho například v dýňových semínkách, kešu oříšcích, luštěninách či hovězím mase. Měď aktivuje enzym lysyloxidázu, který pomáhá kolagenovým vláknům „dozrávat“ a vytvářet pevná spojení. Bohatým zdrojem mědi jsou kešu oříšky, kakaový prášek, čočka nebo hovězí játra.
Aminokyseliny, bez kterých to nejde
Základními stavebními kameny kolagenu jsou aminokyseliny prolin a glycin, které tvoří většinu jeho struktury. Pokud tělu dodáváš potraviny bohaté na tyto aminokyseliny, podpoříš přirozenou syntézu kolagenu. Výbornými zdroji jsou vývar z kostí, vaječný bílek, želatina nebo mléčné výrobky.
Co kolagen ničí
Na závěr je důležité zmínit i faktory, které kolagen poškozují. Cukr způsobuje proces zvaný glykace, při kterém se molekuly cukru vážou na kolagenová vlákna, čímž je činí křehkými a méně funkčními. UV záření patří mezi největší nepřátele, rozkládá kolagenové struktury a urychluje stárnutí pokožky. A kouření? To drasticky snižuje jeho produkci a poškozuje i existující zásoby.
Komentáře