Máš sedavou práci? Dlouhé sezení ničí tvoje cévy. Tento nápoj, který máš doma, je dokáže ochránit

salka s kakaom
Zdroj: Chester Toh z Unsplash

Na první pohled se zdá, že když sedíš, tvoje tělo odpočívá. Ve skutečnosti je to naopak, tvůj krevní oběh se zpomaluje, krev se hromadí v nohách a svaly dostávají méně kyslíku. Cévy, které by se měly pružně rozšiřovat a stahovat, postupně „leniví“ a stávají se méně elastickými.

Vědci to měří pomocí testu nazvaného Flow-mediated dilatation (FMD), který ukazuje, jak dobře se cévy dokážou přizpůsobit průtoku krve. A stačí, aby se tato schopnost snížila o jediné procento, a riziko infarktu či mozkové mrtvice vzroste až o 13 %.

To znamená, že i relativně krátká období nehybnosti, například několikahodinové sezení v práci nebo u televize, mají citelný vliv na tvoje srdce a cévy.

Vědci hledali řešení v běžných potravinách

Tým z University of Birmingham chtěl zjistit, zda by se dalo škodlivým účinkům sezení předcházet pomocí stravy. Do výzkumu zapojili 40 zdravých mužů ve věku 18 až 45 let. Polovina z nich měla lepší kondici, druhá byla méně fit.

Každý účastník dostal před dvouhodinovým sezením jeden ze dvou nápojů, buď kakao s vysokým obsahem flavanolů (695 mg), nebo nápoj s minimem flavanolů (5,6 mg). Poté si všichni sedli a dvě hodiny se vůbec nehýbali.

Co jsou flavanoly a proč jsou tak důležité

Flavanoly jsou přírodní sloučeniny patřící mezi polyfenoly, tedy látky, které se přirozeně nacházejí v rostlinách a pomáhají jim chránit se před stresem a poškozením. V lidském těle působí podobně, zlepšují průtok krve, snižují krevní tlak a podporují pružnost cév.

Nejvíce se jich nachází v kakaových bobech, ale také v čaji, jablkách, borůvkách, švestkách, ořeších či hořké čokoládě.

Kakao prokázalo překvapivý účinek

Po dvou hodinách nehybného sezení vědci znovu změřili cévní funkci účastníků. Výsledky ukázaly, že ti, kteří pili kakao s vysokým obsahem flavanolů, si zachovali zdravý průtok krve a pružnost cév. Naopak u těch, kteří pili běžné kakao bez těchto látek, se prokázalo zhoršení cévní funkce, zvýšení diastolického tlaku a slabší okysličení svalů.

kakao
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Zajímavé je, že tento efekt se objevil bez ohledu na fyzickou kondici. I ti, kteří pravidelně cvičí, měli při nízkém příjmu flavanolů oslabené cévy po dlouhém sezení.

„Naše studie poprvé ukázala, že flavanoly mohou chránit cévy bez ohledu na to, zda je člověk ve formě nebo ne,“ vysvětlil spoluautor výzkumu Sam Lucas.

Tvoje cévy trpí víc, než si myslíš. Takto je dokážeš ochránit

Hlavní autorka studie Dr. Catarina Rendeiro doporučuje kombinovat dvě věci, stravu bohatou na flavanoly a pravidelné přestávky od sezení. Stačí se každou hodinu postavit, projít pár kroků nebo se alespoň protáhnout.

Pokud ti kakao nechutná, máš na výběr i další možnosti, jako jsou například zelený nebo černý čaj, čerstvé ovoce, ořechy či kousek hořké čokolády. Dokonce i červené víno obsahuje určité množství flavanolů, samozřejmě jen s mírou.

Malá změna, velký rozdíl

Pokud sedíš denně celé hodiny, tvoje tělo to cítí, i když se cítíš v pořádku. Cévy jsou tiché, ale spolehlivé ukazatele zdraví, a když se o ně nestaráš, mohou se poškodit dřív, než se objeví první příznaky.

Šálek kvalitního kakaa, hrst borůvek nebo pár doušků čaje ti sice nezachrání den, ale z dlouhodobého hlediska mohou snížit riziko srdečně-cévních onemocnění. A to je malá změna, která se opravdu vyplatí.

Komentáře