Pravděpodobně si celé roky ohříval jídlo z restaurace špatně. Většina lidí si takto ničí zdraví, aniž by o tom tušil

Ohříváš si jídlo přímo v polystyrenové krabičce? Nedělej to. Při teple se z ní může uvolňovat styren, látka podezřelá z karcinogenních účinků. Podívej se, jak rozpoznat bezpečné nádoby a které materiály jsou nejlepší pro ohřev jídla.

mikrovlnka s nadobou
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Určitě to znáš. Přineseš si jídlo z restaurace, ale když otevřeš bílou polystyrenovou krabičku, zjistíš, že jídlo už mezitím vystydlo. Měl jsi dlouhý den, a tak si řekneš, že ho jen rychle ohřeješ v nádobě, ve které se nachází. Vypadá to neškodně, ale ve skutečnosti to může být chyba, která ovlivní tvoje zdraví. Proč bychom tedy neměli ohřívat jídlo v polystyrenových nádobách?

Proč neohřívat jídlo v polystyrenových nádobách?

Polystyren se vyrábí zapracováním vzduchu do plastu složeného z malých molekul. Tento vzduch mu dodává dobré tepelně izolační vlastnosti, a proto se používá k výrobě obalů, izolací či jednorázových nádob na potraviny.

Běžné polystyrenové obaly poznáš podle recyklačního kódu #6 (PS), který bývá vyražený na spodní straně nádoby v trojúhelníku ze šipek. Pokud toto číslo vidíš, znamená to, že jde o klasický polystyren, který není vhodný pro ohřev ani opakované použití.

Z chemického hlediska jde o polymer styrenu, látky, která se může při vyšších teplotách uvolňovat do jídla. Styren je podle International Agency for Research on Cancer (IARC) klasifikován jako možný karcinogen, což znamená, že dlouhodobý kontakt s ním by se měl minimalizovat.

nádoba
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Polystyrenová nádoba nepatří do mikrovlnné trouby ani klasické trouby!

Problém nastává, když se tento materiál vystaví vysoké teplotě. Polystyren není tepelně stabilní, což znamená, že při zahřívání se může začít měknout, deformovat, tát nebo dokonce uvolňovat chemické látky do jídla. Podle portálu sfa.gov.sg tento materiál není vhodný do mikrovlnné trouby, protože by mohlo dojít ke kontaminaci jídla škodlivými látkami.

Stejně bys ho neměl používat ani v klasické troubě, toustovači nebo na sporáku. Tato zařízení vytvářejí přímý zdroj tepla, který může způsobit okamžité roztavení nádoby a uvolnění styrenu do vzduchu nebo jídla.

Do polystyrenové nádoby nedávej horké jídlo!

Kromě samotného ohřívání nejsou polystyrenové nádoby vhodné ani pro balení velmi horkých nebo mastných jídel. Tuky a oleje mohou při vyšších teplotách působit jako rozpouštědla, čímž se ještě rychleji uvolňují chemické látky z obalu. Mastná nebo horká jídla by proto měla být před vložením do takové nádoby mírně vychladlá. Tím se minimalizuje riziko pronikání chemikálií do potravin a zároveň se zabrání deformaci samotné nádoby.

jedlo, cestoviny
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Jak ohřívat jídlo bezpečně?

Některé nádoby jsou navrženy tak, aby odolaly teplu. Pokud má obal označení „microwave-safe“ nebo recyklační kód #5 (PP – polypropylen), můžeš ho použít pro krátký ohřev v mikrovlnce. Takové nádoby jsou vyrobeny z hustšího, tepelně upraveného plastu, který je stabilnější.

Avšak i tyto nádoby mají své limity – používej je pouze pro krátký ohřev, ne pro vaření a nikdy ne při velmi vysokých teplotách. Pokud je nádoba prasklá nebo zdeformovaná, raději ji nepoužívej.

Bezpečné a udržitelné alternativy

Nejlepší volbou pro ohřev jídla jsou skleněné, keramické nebo porcelánové nádoby. Jsou zcela bezpečné, neobsahují škodlivé látky a většina z nich je označena jako „microwave-safe“.

Další možností je nerezová ocel. Ta se sice nesmí používat v mikrovlnné troubě, ale je ideální pro přenos horkých jídel, ohřev ve vodní lázni nebo v běžné troubě. Navíc je odolná, hygienická a šetrná k životnímu prostředí.

Pokud tvoje nádoba nemá jasné označení, že je vhodná pro mikrovlnný ohřev, jídlo si raději přelož na talíř nebo do skleněné nádoby.

Ačkoliv se může zdát pohodlné ohřát si jídlo přímo v krabičce, ve které ti ho přinesli, polystyrenové nádoby k tomu nejsou určeny. Nejlepším řešením je přeložit jídlo do bezpečného, opakovaně použitelného obalu, který neohrožuje tvoje zdraví ani chuť jídla.

Komentáře