Co je to kombucha a jaké má účinky na naše tělo? Tento kyselý nápoj pijí miliony lidí a jeho účinky bys měl znát i ty

Kombucha je fermentovaný čaj, který slibuje lepší trávení, posílení imunity a detoxikaci jater. Podívej se, co skutečně obsahuje, jak působí a zda je opravdu tak zdravá, jak se říká.

kombucha
Zdroj: Tim-Oliver Metz z Unsplash

Pravděpodobně jsi už také slyšel o novém trendy nápoji kombucha, který ovládl internet. Ve skutečnosti ale není tento nápoj tak nový, jak by se mohlo zdát. Vznikl v Číně a to přibližně kolem roku 200 před naším letopočtem. V té době se tento fermentovaný nápoj považoval za „elixír nesmrtelnosti“ a byl ceněný pro své údajné léčivé účinky.

Kromě toho, že je kombucha momentálně velmi populární, slibuje mnoho výhod pro naše tělo. Najdeme ji v různých obchodech, kavárnách a mnozí si ji připravují i doma. Avšak je tento nápoj skutečně taký magický pro naše tělo, jak se tvrdí? Pojďme se níže na to podívat.

Co je to kombucha?

Ačkoli je kombucha aktuálně velmi trendy na sociálních sítích, pro mnohé nejde o žádnou novinku. Tento nápoj se pije v různých částech světa už tisíce let. Jak jsme výše už zmínili, pochází ze starověké Číny, odkud se rozšířil do celého světa.

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí ze slazeného čaje, nejčastěji zeleného nebo černého. Do tohoto čaje se přidává tzv. SCOBY, což je symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Právě tato kultura přeměňuje cukr a čaj na jemně perlivý, kyselý nápoj. Kombucha je bohatá na organické kyseliny, enzymy, vitamíny skupiny B a zejména na prospěšné bakterie, tedy probiotika.

Možné výhody kombuchy

Podpora trávení

Jak jsme již zmínili, kombucha obsahuje probiotika, která mohou přispívat k správnému fungování trávicího systému. Mnohé z jejích účinků jsou podobné jako u ostatních fermentovaných potravin, například kyselého zelí, nakládané zeleniny, kefíru nebo jogurtu.

Fermentované výrobky podporují lepší trávení, vstřebávání živin, pravidelné vyprazdňování a mohou dokonce pomoci snížit i nadýmání. Některé studie naznačují, že probiotika mohou zmírnit také některé trávicí potíže, jako například syndrom dráždivého tračníku nebo záněty střev, ale důkazy jsou zatím smíšené.

Zmírnění zánětů

Kombucha obsahuje antioxidanty a polyfenoly, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením. Portál health.clevelandclinic.org vysvětluje, že pití kombuchy může přispět ke snížení chronických zánětů. Ty bývají spojovány s různými zdravotními problémy, jako jsou srdeční choroby, rakovina či artritida.

Je ale důležité říci, že samotné pití kombuchy ale není všelékem. Pokud chceme snížit zánětlivost v těle, je potřeba ji zařadit do celkově zdravé stravy a životního stylu.

Posílení imunitního systému

Vitamíny skupiny B hrají důležitou roli v fungování imunitního systému. Jak už asi tušíš, tak tyto látky najdeš i v tomto nápoji. Kombucha jako fermentovaný čaj je obsahuje v různých množstvích, spolu s organickými kyselinami jako kyselina octová nebo glukuronová. Tyto kyseliny mají antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomáhat zpomalovat růst některých škodlivých mikroorganizmů.

Detoxikace

Játra jsou hlavním orgánem odpovědným za detoxikaci těla. Filtrování toxínů, rozklad léků a regulují hladinu cukru v krvi. Při jejím přetížení může dojít k poškození jater. Některé výzkumy na zvířatech naznačují, že kombucha by mohla mít pozitivní vliv na játra, zejména díky antioxidantům z čaje a fermentačních produktů.

Polyfenoly mohou snížit oxidační stres a tím pomáhat chránit jaterní buňky. Pokud by sis nevěděl, oxidační stres je stav v těle, kdy je narušená rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty. Může vést k poškození buněk, tkání a dokonce i DNA.

Kyseliny v nápoji mohou podpořit přirozené detoxikační procesy. Navíc probiotika ovlivňují zdraví střev, které mají nepřímý vliv také na zdraví jater, zdravé střeva totiž snižují pronikání škodlivin do krevního oběhu.