Ghee máslo není obyčejný tuk. Tohle se začne dít, když ho zařadíš do jídelníčku
Ghí máslo je chutná a zdravá alternativa klasického másla. Ajurvéda jej doporučuje pro podporu trávení, imunity a zdravou pokožku.
Máslo používáme každodenně v naší kuchyni. Do různě pokrmů, při přípravě příloh, ale také jako pomazánku na chleba či jiné pečivo. Ale slyšel jsi už o Ghí másle? Právě v době, kdy mnoho lidí sáhne po různě zdravějších a tradičnějších alternativách, je toto máslo skvělou náhradou klasického másla.
Toto máslo pochází z Indie, kde ho lidé konzumují každodenně. V poslední době ale získává na popularitě i u nás a pokud jsi ho ještě nezkusil, měl bys to udělat. Kromě jeho lahodné ořechové chuti přináší také mnoho zdravotních benefitů.
Ghí máslo
Ačkoliv se ghí nazývá máslem, nejde o máslo v pravém smyslu slova. Ghí je totiž tuk získaný z másla. Tento tuk se získává pomalým ohříváním másla. Ohřívá se tak dlouho, až se z něj odstraní voda, mléčné bílkoviny a cukry. Po takovém vaření ghí získá bohatou ořechovou chuť, kterou dokážeš doplnit do dokonalosti mnoho pokrmů.
Možná se právě ptáš, proč je ghí máslo zdravější, když se vyrábí z klasického máslo. Jde o to, že v procesu ohřevu a odstranění látek se z něho stává koncentrovanější potravina. To znamená, že se v něm koncentruje vyšší hladina živin, než v klasickém mléce. Dalším plusem je, že ho mohou konzumovat i lidé alergičtí na laktózu, protože při tomto procesu se z másla odstraňují cukry, a tedy i laktóza.
Zdravotní benefity ghí másla
Jak jsme již zmínili, díky tepelné úpravě toto máslo získává mnoho vyšší podíl živin, které jsou potřebné pro naše tělo. Díky těmto živinám má mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo.
Podpora trávení
Možná jsi slyšel o ájurvédě, tradiční indické medicíně založené na přírodních léčivkách. Právě tam se ghí považuje za jednu z nejcennějších potravin na podporu trávicího systému. Toto máslo je látkou, která nezatěžuje naše trávení, právě naopak. Ghí má na naše trávení pozitivní účinky.
Pravidelné užívání ghí v malém množství, například jako pomazánka na chlebík, nebo olej na pečení, pomáhá tělu lépe trávit a vstřebávat živiny. Mluvíme především o vitamínech rozpustných v tucích, jako jsou vitamín A, D, E nebo K.
Ghí také obsahuje máslovou kyselinu, která je velmi důležitá pro správné fungování hrubého střeva. Tato kyselina pomáhá snížit zánět ve střevní sliznici, tím že působí na imunitní buňky ve střevě a tlumí jejich přehnanou aktivitu.
Podpora imunity
Podpora imunity souvisí právě s máslovými kyselinami v ghí másle. Podle jednoho výzkumu tato kyselina posilňuje imunitní systém tvého střeva. Imunita roste proto, že tato maslová kyselina je hlavním zdrojem energie pro buňky sliznice hrubého střeva. Tyto buňky jsou pro nás velmi důležité, protože brání pronikání toxinů do krve.
Kromě podpory střevních buněk pomáhá také při tvorbě a podpoře střevních bakterií, čímž podporuje zdravou střevní mikroflóru. Zdravý mikrobiom našeho trávení je klíčový pro silnou imunitu našeho těla, dobré trávení a s tím spojenou celkovou pohodu.
Zdraví pokožky
Ač to možná zní divně, máslo ghí se používá i na vnější použití. Toto máslo totiž obsahuje mnoho antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Touto neutralizací sezpomaluje proces stárnutí, hydratuje pokožku. Díky těmto vlastnostem také podporuje hojení ran a podráždění kůže.
V Indii dokonce používají toto máslo i jako masážní olej nebo balzám na popraskané rty. Ghí obsahuje i vitamíny A a E, které