Hospodyně radí, jak připravit dokonalou polévku z hokkaido. Na tento krok nesmíš zapomenout!
Tenhle jednoduchý trik promění hokkaido polévku na chutně bohaté jídlo.
S příchodem druhé poloviny roku přicházejí do našich kuchyní různé dýňové dobroty. Mezi nejoblíbenější z nich určitě patří hokkaido polévka. Její sytá oranžová barva, jemná sladká chuť a krémová konzistence z ní dělají oblíbené jídlo nejen pro milovníky dýní. Ačkoli se recept na první pohled zdá jednoduchý, existuje několik detailů, které rozhodují o tom, zda bude výsledek jen dobrý nebo opravdu dokonalý.
Jak připravit dokonalou hokkaido polévku?
Kůra, ano nebo ne?
Při přípravě dýně je velmi důležité, aby si ji pořádně umyl. Hokkaido má tenkou jemnou kůru, která je po uvaření měkká a dobře se rozmixuje, takže ji nemusíš za každou cenu odstraňovat. Navíc právě kůra hokkaidu obsahuje cenné živiny a přispívá k intenzivnější barvě polévky. Nachází se v ní množství vitaminů, zejména A, C, E, ale také vláknina a různé minerály.
Pokud je však velmi znečištěná nebo poškozená, je lépe ji odstranit. Po rozkrojení nezapomeň na vydlabání vnitřní části. V této části se nachází jádra a vláknitá dužina, které by v polévce rozhodně být neměly. Semena ovšem nemusíš vyhodit. Můžeš je opláchnout, usušit a upéct v troubě s trochou soli nebo koření. Budeš mít zdravý křupavý snack nebo ozdobu přímo k polévce.
Opečení před vařením
Důležitým krokem, který mnoho lidí vynechává, je opečení. Na začátku opec cibuli spolu s nakrájeným česnekem. Po opečení k nim přidej dýni, ale i mrkev a brambor, vše nakrájené na stejně velké kostky, a nechej vše spolu opečít. Právě toto pečení zajistí, že celé jídlo získá mnohem bohatší chut.
Dýně se stává sladší, jemně oříškovou a má zemitéjší chut. Cibule získává jemnou sladkost, ztrácí ostrý štíplost a přidává do polévky hloubku. Česnek se při krátkém opečení zjemní, ztratí svoji pikantnost a promění se na aromatickou, mírně sladkou složku.
Tento krok můžeš udělat přímo v hrnci, ve kterém budeš polévku vařit. Během opečení karamelizují přírodní cukry, takže výsledná polévka bude mít hlubší ořechově-sladkou chuť.
Použij vývar místo vody
Mnoho lidí opečenou zeleninu v hokkaido polévce zalévá čistou vodou. Jestli to chceš vylepšit, zkus ji podlévat vývarem a nikdy to už nebudeš dělat jinak. Použití vývaru místo vody je jeden z nejjednodušších způsobů, jak z běžné hokkaido polévky udělat chutně bohaté a vyvážené jídlo. Děje se to proto, že vývar obsahuje látky, které přirozeně zvýrazňují chuť jídla. Tyto látky vznikají pouze skutečně dlouhým vařením zeleniny, masa a kostí.
Vývar vyváží chuť celého jídla a ty už nemusíš přidávat mnoho koření nebo soli, aby si polévku dobře dochutil. Pokud zrovna nemáš uvařený vývar a nemáš čas na jeho přípravu, sáhni po bujonu. Ten dokáže podobně dochutit hokkaido polévku jako skutečný vývar.
Komentáře