Italský šéfkuchař prozradil, jak připravit dokonalé špagety! Už je nikdy nebudeš dělat jinak, chutnají dokonale
Myslíš si, že špagety zvládne každý? Italský šéfkuchař Riccardo Lucque prozrazuje tipy, díky kterým budou tvoje špagety krémové, chutné a skutečně dokonalé.
Špagety jsou jedním z oblíbených pokrmů, které si lidé na celém světě zamilovali. Jejich lahodná chuť a rychlá příprava z nich dělá skvělé jídlo, které můžeš připravit kdykoli během dne. I když se může zdát, že jejich příprava je naprosto triviální, italští šéfkuchaři vědí, že za perfektní porcí špaget se skrývá přesný postup, cit pro detail a respekt k tradici. Přinášíme ti tedy několik tipů, které sdílí šéfkuchař Riccardo Lucque, aby byly tvé další špagety tak lahodné jako nikdy předtím!
Takto připravíš dokonalé špagety!
I když příprava špaget vypadá jednoduše, může se hodně pokazit. Od okamžiku, kdy začneš vařit vodu na těstoviny, je důležité dodržet několik kroků, které mohou výrazně ovlivnit celkovou chuť jídla. Italský šéfkuchař Riccardo Lucque na svých sociálních sítích ukazuje tipy, jak uvařit špagety tak, aby jejich chuť byla nezapomenutelná.
Osol vodu
I když solení vody na těstoviny je prvním krokem, který dělá snad každý z nás, Riccardo vysvětluje, že množství soli je klíčové. Sůl do vody přidáváme až tehdy, když voda na těstoviny už vaří. Kromě toho Riccardo doporučuje přidat 11 – 12 gramů soli na každý liter vody. Voda potřebuje dostatek soli na to, aby se těstoviny dostatečně ochutily. Pokud do vody přidáme málo soli, budou těstoviny mdlé a nevýrazné.
Vypni sporák
Pro dokonale uvařené těstoviny nepotřebuješ vařit vodu během celého vaření. Těstoviny vař pouze jednu minutu a poté sporák vypni. Po vypnutí už jen počkej, dokud se těstoviny v hrnci nevaří do měkka. Tímto způsobem nejenže uvaříš chutné těstoviny, ale také ušetříš energii.
Přidej vodu do omáčky
Po uvaření těstoviny slij a přidej do pánve, kde je smícháš s omáčkou. Kromě těstovin však do pánve přidej také trochu vody, v níž byly vařené. Stačí jedna až dvě lžíce. Aby byly špagety s omáčkou krémové, potřebují se spolu ještě chvíli vařit. Voda z těstovin obsahuje škrob, který pomáhá spojit omáčku s těstovinami a vytvořit krémovou, hladkou texturu. Do omáčky potom už nemusíš přidávat smetanu ani máslo.
Přidej parmezán, ale…
Sýr k špagetěm jednoduše patří. Jednou z nejlepších volb je parmský sýr. Riccardo však doporučuje, aby sis ho nepřidával na vrch těstovin, ale naopak, položil ho na dno talíře pod horké těstoviny.
Když horké těstoviny položíš na sýr, ten se začne okamžitě tát. Takto se lépe spojí s těstovinami a stane se součástí omáčky. Kromě toho, pokud parmský sýr zakryješ těstovinami, vzduch se k němu nedostane tak rychle a sýr neztratí aroma dříve než do něj kousneš.