Je pravda, že se při přípravě margarínu a dalších náhrad másla používá také ropa? Tohle bys měl vědět
Asi už jsi to slyšel, že margaríny jako RAMA nebo Perla obsahují ropu. Je to ale skutečně tak?
Pomazánky na chléb, jako jsou různé náhrady klasického másla – například margarín nebo značky jako RAMA, Perla, Veto a další, konzumujeme prakticky každý den. Možná jsi už slyšel tvrzení, že k výrobě těchto potravin se používá ropa. Je to ale pravda? Pojďme se na toto téma podívat blíže.
Margarín a ropa?
Nejprve si řekněme, z čeho se margarín vlastně vyrábí. Ve skutečnosti se jedná o směs rostlinných olejů (například slunečnicový, řepkový, palmový), vody, trochu mléka nebo syrovátky, soli, několika emulgátorů, přírodního barviva (často beta-karoten) a vitaminů A a D, jak uvádí i server Science Based Medicine. Nebudete tam najít žádnou ropu, benzín ani nic podobné. Je to jednoduše mýtus.
I známé značky jako RAMA nebo Perla to mají černé na bílém, stačí si přečíst složení na obalu a uvidíte sami. Margaríny se vyrábějí z těch samých olejů, které možná používáte i doma na vaření. Jen je upraví tak, aby byly pěkně mazatelné a vydržely déle v lednici.
Co jsou to transmastné kyseliny a proč byly problém?
Dnešní margaríny navíc obsahují minimálně nebo žádné trans mastné kyseliny (známé také jako trans tuky), které byly v minulosti problémem. Jde o speciální druh nenasycených mastných kyselin, které vznikají zejména při průmyslovém zpracování rostlinných olejů, konkrétně při částečné hydrogenaci. Tyto kyseliny mají negativní vliv na zdraví, mnohem horší než nasycené tuky z másla nebo sádla. Zvyšují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, snižují „dobrý“ HDL cholesterol, zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a jsou spojovány i s diabetem 2. typu.
Proto se od 90. let trans tuky začaly masivně omezovat a dnes již většina kvalitních margarínů žádné trans mastné kyseliny neobsahuje. V EU jsou dokonce od roku 2021 zákonem omezené. Potraviny mohou obsahovat maximálně 2 gramy trans tuků na 100 gramů tuku.
Odkud tento mýtus pochází?
Možná se nyní ptáte, odkud vlastně vznikl nápad, že margarín obsahuje ropu. Má to původ v angličtině, kde se slovo „oil“ používá jak pro jedlý olej, tak i pro ropu. Když se v nějakém anglickém článku zmínilo, že margarín je z „refined oils“, někdo to přeložil jako „rafinovaná ropa“ namísto „rafinované oleje“. A bum, internet měl nový hoax, který si žije svým vlastním životem dodnes.
Na tomto mýtu se dokonce objevily takové perly jako „margarín je o jednu molekulu od plastu“ nebo „má stejné složení jako nátěrová barva na zdi“, upozorňuje portál Fullfact.org. To jsou ale naprosté nesmysly. Ano, margarín obsahuje uhlovodíky, jako každá tuková látka. Ale to neznamená, že si namažeš na chléb igelitový sáček. To je asi jako říci, že voda je jen dvě molekuly od kyseliny sírové, technicky to sedí, ale prakticky je to naprostý nesmysl.
Vyráběl se někdy margarín z uhlí? Ano, ale čti dále
Abychom byli ale fér, jednou se skutečně pokusili vyrobit margarín z něčeho podobného jako ropa. Během druhé světové války v Německu vymysleli způsob, jak vyrobit tuk z uhlí. Chyběly jim suroviny, tak chemici zkoušeli všechno možné. Výsledek? Margarín z parafínu (který je ropný produkt), který oxidovali na jedlé mastné kyseliny. Prý to chutnalo docela dobře!
Ale výroba byla šíleně neefektivní, na kilo margarínu bylo třeba asi 60 kilogramů uhlí. Takže to po válce rychle opustili. Možná i tato historická zvláštnost přispěla k tomu, že se začalo mluvit o ropě v margarínu. Ale ty margaríny, které si dnes kupujete v obchodě? S ropou nemají absolutně nic společného.