Kávu si celou dobu připravoval nesprávně. Vědci zjistili, jak připravit silnější kávu s menším počtem zrn

Nepotřebuješ dražší kávu, když chceš, aby byla intenzivnější a silnější, musíš ale změnit způsob, jak leješ vodu.

kava
Zdroj: Clay Banks z unsplash.com

Věděl jsi, že káva je třetím nejoblíbenějším nápojem na světě, hned po vodě a čaji? Každoročně se na světě vypije více než 10 miliard kilogramů kávy. Výsledkem je množství odpadu, konkrétně kávové usazeniny. Vědci dlouhodobě hledají řešení, jak tento odpad využít, jelikož většinou končí na skládkách. Vědci z Austrálie například nedávno navrhli, že by se mohla přidávat do betonu. Zjistili, že pokud ji zbaví vlhkosti, má potenciál zásadně zlepšit pevnost betonu.

kavova usadenina_1
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Nedávno se problematice efektivního využití kávy věnovali také výzkumníci z University of Pennsylvania, ale z úplně jiného úhlu pohledu, upozorňuje server American Institute of Physics. Rozhodli se najít způsob, jak co nejefektivněji využít mletou kávu při domácí přípravě. Cílem bylo dosáhnout, aby byla káva silnější a zároveň se spotřebovalo méně kávových zrn. Je něco takového vůbec možné?

Jak si připravit silnější kávu při menším počtu kávových zrn?

Vědci si proto položili otázku: Jak ovlivňuje výška a plynulost nalévání extrakci kávy? Zajímalo je, jak přesně výška a typ proudu vody ovlivňují promíchávání kávových částic a tím i extrakci, tedy to, kolik chutí a látek se z kávy uvolní do nápoje.

Tým se soustředil na analýzu tzv. laminárního proudění, tedy rovnoměrného, souvislého proudu vody, který se při dopadu nerozpadá na kapky. Právě tento typ proudu je podle nich nejúčinnější při extrakci chutí z mleté kávy.

Jelikož je mletá káva tmavá a znemožňuje pozorování pohybu vody, vědci použili průhledné částice ze silikagelu jako náhradu kávových zrn. Ty umístili do skleněného lihovaru, nasvítili laserem a celý proces zaznamenávali vysokorychlostní kamerou. Tak mohli přesně sledovat, jak se částice pohybují při různých výškách a rychlostech nalévání vody.

salka kavy_1
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Zjistili, že pomalé nalévání z malé výšky sice zvyšuje kontakt vody s částicemi, ale pokud proud není dostatečně silný, nevyvolá potřebnou „poruchu“ v loži. Naopak, při větší výšce voda narušuje usazeninu, vytlačuje částice a spouští tzv. „lavínu“, při které se částice promíchávají s vodou mnohem efektivněji.

„Zvýšená výška kompenzuje pomalost nalévání. Lavínu však dosáhnete jen tehdy, má-li proud dostatek energie a zůstává celistvý,“ vysvětluje Mathijssen.

Pokud se proud rozpadne na drobné kapky, je promíchávání slabé a extrakce nedostatečná. Ideální proud je tedy hrubší, plynulý a nalévaný z výšky. Takovéto nalévání vody je typické pro konvice s „husím krkem“.

Když vědci přenesli své poznatky na reálnou kávu, zjistili, že při správném nalévání z výšky lze snížit množství použité kávy až o 10 % bez ztráty intenzity chuti.

„Začněte například s 18 gramy místo 20 a experimentujte s výškou nalévání – přičemž bezpečný strop je kolem 30 cm,“ doporučuje výzkumný tým.