Když přidáš tohle do těsta na palačinky, budou jemnější, chutnější a nepřipálí se ti!

Přidání jednoduché suroviny může zcela změnit tvé palačinky. Podívej se, proč se ti trhají, přiléhají na pánev nebo jsou tvrdé, a co přidat do těsta, aby byly jemné, vláčné a chutné.

palacinky
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších jídel, které si můžeš připravit na snídani, oběd nebo večeři. Ať už si je chceš připravit sladké nebo slané, jejich příprava ti nezabere moc času. Ale mnoho lidí nerado připravuje toto jídlo, protože se jim palačinky často trhají, připékají nebo nemají chuť, kterou bychom chtěli.

Každý má svůj vlastní recept na palačinky. Někdo miluje tlusté, jiný tenké jako papír, ale všichni máme rádi jemné, nadýchané a vláčné těsto, které se nelepí na pánev. Co udělat, aby byly palačinky chutné a nadýchané?

Tohle přidej do těsta při přípravě palačinek!

Palačinky jsou skvělé, jednoduché a chutné jídlo, ale jeho příprava se může změnit na pořádnou pohromu. Nesprávná konzistence těsta, trhající se palačinky nebo přichycené těsto na pánvi, ze kterého je místo palačinky jen odpad. Naopak, pokud přidáš více oleje na pánev, palačinky budou nasáklé a plné tuku. Jak tedy připravit palačinky, které budou chutné, jemné a budou také dobře vypadat? Už naše babičky věděly, že do těsta na palačinky je třeba přidat olej.

Přidej olej do těsta

Při přípravě palačinek mnoho lidí zapomíná přidat do těsta olej. I když tato ingredience není při přípravě palačinek nezbytná, je lepší ji do těsta přidat. Přidáním oleje do těsta předejdeš mnoha problémům, jako je trhání palačinek nebo jejich přichytávání na pánev.

palacinky cesto
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Těsto se nelepí na pánev

I když přidání oleje do těsta může znít jako přidávání zbytečného tuku do palačinek, má to svou výhodu. Pokud přidáš olej do těsta, už ho nebudeš muset přidávat na pánev. Kromě toho tuk v těstě ti pomůže k tomu, aby se ti palačinky nerozpadaly ani nelepily na pánev. Tento trik určitě oceníš, i když nemáš doma nepřilnavou pánev.

Vytvoří se lepší textura

Kromě toho, že se ti palačinky nebudou lepit na pánev, má přidání oleje do těsta další výhody. Pokud přidáš olej do těsta, tvé palačinky budou hebké, pružné a budou se dát krásně srolovat nebo přeložit. Když mícháš mouku s mlékem při přípravě těsta na palačinky, vzniká lepek. Pokud je lepku v těstě příliš, palačinky budou gumové a tuhé. Naopak, pokud přidáš do těsta olej, proces vzniku lepku se zpomalí.

Palačinky budou chutnat lépe

Kromě těchto praktických věcí ti olej v těstě pomůže také s výraznější chutí a vytvořením křupavých okrajů. Pokud však nechceš použít olej, můžeš sáhnout také po másle. Pokud použiješ rozpuštěné máslo, palačinky budou jemné s oříškovou chutí. Možná se ptáš, kolik oleje je třeba do palačinek přidat, aby byly chutné a nelepily se. Na půl litru mléka stačí přidat 1 až 2 lžíce oleje.