Kombinace čokolády a čaje má neobvyklý vliv na tvé tělo, zjistili vědci. Takhle se mění!

Vědci zkoumali, jak pravidelná konzumace flavan-3-olů z potravin jako čokoláda, čaj, jablka a hrozny ovlivňuje krevní tlak a zdraví cév.

cokolada
Zdroj: vedelijsteze.cz / Petra Fečíková

Není žádným tajemstvím, že strava, kterou konzumujeme, ovlivňuje celkové zdraví člověka. Mnoho lidí trápí nesprávný krevní tlak, ať už vysoký nebo nízký. Vysoký krevní tlak (hypertenze) může poškodit cévy a srdce. Časem může způsobit ztluštění a ztuhnutí cév, což zvyšuje riziko infarktu, mozkové mrtvice a onemocnění ledvin. Naopak, nízký krevní tlak (hypotenze) může způsobit, že krev neproudí dostatečně rychle do mozku a ostatních orgánů. To může vést k závratům, mdlobám, únavě nebo dokonce pádům, což je obzvláště nebezpečné u starších lidí.

Obecně se za ideální tlak považuje 120/80 mmHg nebo něco nižší, což je považováno za optimální pro zdravého dospělého člověka. Ale dosáhnout ho není tak jednoduché, jak se může zdát.

Právě touto problematikou se zabývali vědci z University of Surrey, kteří v těchto dnech publikovali studii v prestižním časopise European Journal of Preventive Cardiology. Konkrétně se ptali, zda pravidelná konzumace flavan-3-olů ovlivňuje krevní tlak a funkci endotelu a pokud ano, do jaké míry může tato konzumace zlepšit kardiovaskulární zdraví.

Pro ty, kteří neví, funkce endotelu znamená, jak dobře funguje vnitřní výstelka cév, kterou nazýváme endotel. Jde o tenkou vrstvu buněk. Endotel má důležitou roli v tom, jak se cévy rozšiřují a stahují (což ovlivňuje krevní tlak) a také pomáhá udržovat krev „hladkou“, tedy brání tvorbě sraženin a zánětů v cévách.

Mohou ti běžné potraviny pomoci ke lepšímu krevnímu tlaku?

Vědci v této studii zkoumali potraviny obsahující flavan-3-oly, konkrétně kakao (hořká čokoláda), čaj, jablka a hrozno. Tyto potraviny byly vybrány, protože jsou přirozeným zdrojem těchto bioaktivních sloučenin, které jsou známé svým potenciálem pozitivně ovlivnit krevní tlak a zdraví cév. Cílem bylo zjistit, zda konzumace takových běžně dostupných potravin může přispět ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví a pomoci v prevenci onemocnění srdce a cév.

caj_2
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Martin Borko

Aby vědci odpověděli na výzkumnou otázku, podívali se na velké množství existujících výzkumů, přesně 145 různých studií, ve kterých byli lidé rozděleni do skupin. Jedna skupina lidí jedla nebo pila potraviny obsahující flavan-3-oly (jako čaj, kakao, jablka nebo hrozno) a druhá skupina buď takové potraviny nekonzumovala, nebo konzumovala něco jiného.

Vědci potom porovnávali výsledky mezi těmito skupinami, zejména jak se měnil jejich krevní tlak a zdraví cév. To znamená, že si prohlíželi, zda pravidelná konzumace potravin s flavan-3-oly snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci cévní stěny.

Výzkumníci zjistili, že pravidelná konzumace potravin obsahujících flavan-3-oly, jako jsou čaj, kakao, jablka a hrozno, může pomoci snížit krevní tlak, zejména u lidí, kteří mají tlak zvýšený nebo vysoký. V některých případech se snížení krevního tlaku u těchto osob vyrovnalo účinkům, které dosahují některé léky na předpis.

Kromě toho se zjistilo, že flavan-3-oly zlepšují funkci endotelu, tedy vnitřní vrstvy krevních cév, která je velmi důležitá pro zdraví celého oběhového systému. Tento pozitivní účinek na cévy byl nezávislý od změny krevního tlaku, což znamená, že flavan-3-oly mají širší příznivý vliv na zdraví srdce a cév.