Med do čaje pravděpodobně přidáváš celý život nesprávně. Podívej se, kde děláš chybu!

I když je med skvělou náhražkou sladidel právě do čaje, je třeba si uvědomit, že nepatří do horké vody.

med-a-caj
Zdroj: vedelijsteze.cz

S příchodem zimního období přichází také sezóna horkých nápojů. Jedním z nejoblíbenějších je zřejmě čaj, který nabízí různé možnosti příchutí od klasických ovocných až po různé kombinace chutí. Při pití čaje si ale musíš dát pozor na jednu věc. Med do horkého čaje nepatří!

Ano, je to opravdu tak. I když s příchodem zimních měsíců je největším čajovým hitem čaj s medem a citronem, musíme si dávat pozor, jak med do čaje přidáváme. Med je opravdu velmi bohatý na vitamíny, které v podzimním a hlavně zimním období velmi potřebujeme. Je třeba si ale dávat pozor na to, jak a kdy med do čaje přidáváme!

Proč je med zdravý?

Jistě každý ví, že med má neuvěřitelné léčivé účinky, nejen pro naše tělo. Obsahuje mnoho minerálů jako draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo a mangan. Také obsahuje vitamíny C, A a dokonce i komplex vitaminu B. Med obsahuje také kyselinu listovou, pantotenovou a biotin.

med-v-caji
Zdroj: vedelijsteze.cz

Vzhledem k těmto složkám se už po staletí používá také v lidovém léčitelství a při různých procedurách. Lidé totiž už dávno zjistili, že med má blahodárné účinky na náš imunitní systém. Také příznivě působí na náš mozek, srdce a nervy.

Jak správně přidávat med do čaje?

I když je med skvělou náhradou sladidel právě do čaje, je třeba si uvědomit, že nepatří do horké vody. Převařená horká voda, kterou čaj záleváme, má 100 stupňů Celsia. Při takové teplotě med ztrácí všechny své léčivé účinky. Když si ho přidáme do horkého čaje, nejenže ztratí své účinky, ale i chuť.

Nejideálnější je počkat, dokud ti čaj vychladne na takovou teplotu, abys ho mohl pít. Až je čaj vhodný na pití, přidej do něj med, a už si jen vychutnávej jeho lahodnou chuť. Hranice, při které med ztrácí své vlastnosti, je překročení teploty 50 stupňů Celsia. Tato hranice není náhodná. Odvozuje se od maximální teploty, která může panovat ve včelíně.

Pokud ho přidáš do horkého čaje, který má více než 50°C, vysoké teplo zničí jeho enzymy, vitamíny a další bioaktivní látky.

med
Zdroj: vedelijsteze.cz

Jak si vybrat kvalitní med?

Pokud nemáš poblíž svého bydliště nikoho, kdo chová včely a med vyrábí, musíš si ho koupit v obchodě. V obchodě najdeš množství různých flašek s medem a ty určitě přemýšlíš, kterou si vybrat. Prvním identifikátorem, který si všimneš a signalizuje ti, že med bude kvalitní, je určitě jeho cena. Cena kvalitního medu se pohybuje nad 10 eury. Samozřejmě, to neznamená vždy, že „co je drahé, je i kvalitní“.

Dalšími informacemi, které by sis měl na etiketě medu všimnout, jsou veterinární číslo, datum odběru medu, a také včelín, z kterého med pochází. Pokud něco z toho chybí, může to signalizovat, že med není nejkvalitnější. Jakmile máš med doma, jedním z nejdůležitějších identifikátorů pravého medu je určitě jeho cukerná konzistence, která zajišťuje jeho sladkou chuť a zároveň je také známkou jeho pravosti.

Kromě toho, kvalitní med poznáš podle jeho hustoty a konzistence – měl by být hustý a pomalu téct. Pokud je med stále tekutý i po delší době nebo příliš průhledný, může být zpracovaný nebo zředěný.

Komentáře