Mleté maso už nikdy nebude suché. Stačí přidat tuhle běžnou surovinu a tvoje karbanátky budou šťavnaté jako nikdy předtím

Pokud je tvoje mleté maso po uvaření tvrdé nebo suché, existuje jednoduchý trik, jak ho připravit šťavnaté a jemné. Stačí přidat jednu běžnou ingredienci, kterou určitě máš doma.

príprava mäsa
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Mleté maso je pokrm, který se v našich domácnostech připravuje často. Ať už děláš karbanátky, čevapčiči, hamburgery nebo plněné papriky, často po něm sáhneš. Ale možná se ti už stalo, že po přípravě bylo maso tuhé, suché nebo gumičkové. Máš pocit, že i kvalitní mleté maso ztrácí po tepelné úpravě šťavnatost a stává se hutné jako guma? Existuje jeden skvělý trik, který ti pomůže připravit mleté maso jako od šéfkuchaře.

Jak na šťavnaté mleté maso?

Mleté maso je univerzální přísada, kterou lze použít v různých lahodných jídlech. Ať už s ním chystáš připravit cokoliv, rozhodně nechceš, aby bylo maso po uvaření tuhé, gumičkové nebo suché. Při nesprávné přípravě se to často stává. Portál klix.ba nicméně uvádí jeden skvělý trik, který ti pomůže připravit lahodné mleté maso, které bude křehké a šťavnaté.

Pokud nyní očekáváš tajné, možná i drahé kulinářské tipy, jsi na omylu. Pravděpodobně „tajnou přísadu“ budeš mít doma, za níž dáš jen pár drobných. Možná to bude znít překvapivě, ale jde o jednu nenápadnou složku. Touto ingrediencí je soda bikarbona. Tuto potravinu určitě znáš, ať ji už používáš při přípravě jídel, nebo při úklidu domácnosti, mohl jsi si všimnout, že je skutečně univerzální.

Jak pomáhá soda bikarbona?

Při přípravě mletého masa se děje mnoho chemických reakcí. Maso sráží proteiny a tím ztrácí šťávu. Pokud ho k tomu ještě nadmíru mícháš, může se z něho stát kaše gumové textury, ale i chuti. Když připravuješ hovězí nebo telecí maso, které má méně tuku, je velká pravděpodobnost, že po uvaření nebude šťavnaté.

Soda bikarbona je látka, která dokáže měnit pH masa z přirozeně kyselého na zásadité. Taková změna způsobuje, že srážení proteinů a tedy i ztráta šťávy z masa bude pomalejší. Kromě toho také zpomaluje kontrakci svalových vláken, čímž pomáhá udržet vlhkost uvnitř masa.

Výsledkem je tedy chutné, měkké a hlavně šťavnaté masíčko i po tepelné úpravě. Navíc, soda bikarbona má schopnost zvýraznit přirozenou chuť masa, podobně jako to dělá sůl. Pokud ji přidáš v malém množství, neruší aroma, ale pomáhá vytáhnout jeho plnost.

Jak sodu bikarbonu přidat do mletého masa?

Ještě předtím, než začneš maso vařit, potřebuješ sodu bikarbonu zamíchat do masa. Uděláš to tak, že si vytvoříš směs sody bikarbony a čisté vody. Tuto směs vytvoříš smícháním poloviny čajové lžičky sody bikarbony a jedné lžíce vody na kilogram mletého masa. Následně důkladně smíchej tuto směs s mletým masem a nech ho 15 minut odpočívat. Potom maso připravuj klasicky jako obvykle.