Mohou se obiloviny zkazit? Tohle bys už rozhodně neměl jíst!

Obiloviny by si neměl konzumovat, změní-li barvu, začnou zapáchat, nebo jejich chuť zhořkne. Správným skladováním prodloužíš jejich životnost.

ovsene-vlocky2
Zdroj: vedelijsteze.cz

Obiloviny jsou nedílnou součástí našich jídel, od snídaně přes hlavní jídla až po večeři. Jejich oblíbenost souvisí také s jejich dlouhou trvanlivostí. Pokud jsou správně uloženy, mohou vydržet opravdu velmi dlouho. Přestože jsou dlouhodobě trvanlivé, mohou se rychle zkazit, pokud nejsou správně uloženy. Co způsobuje, že se obiloviny kazí, a jak tomu předejít?

Obiloviny

Kromě toho, že mají obiloviny opravdu široké využití, jsou také základní složkou pečiva, které má určitě každý z nás velmi rád. Kromě lahodné chuti jsou obiloviny významným zdrojem vlákniny a sacharidů. Tyto látky nám poskytují energii, podporují trávení a snižují riziko některých chorob, jako jsou cukrovka či kardiovaskulární onemocnění.

Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví jsou tyto potraviny také cena dostupné, a proto je často kupujeme ve větších množstvích. Při správném skladování mají opravdu dlouhou trvanlivost, dokážeš je uchovat i několik let. Avšak některé faktory jejich trvanlivost snižují.

ryza
Zdroj: vedelijsteze.cz

Faktory ovlivňující kvalitu obilovin

Znižování trvanlivosti obilovin začíná již při jejich rozbalení z originálního obalu. Po otevření je důležité, abys obiloviny presypal například do skleněné lahve, čímž se zabrání přístupu vlhkosti, hmyzu, ale i procesu oxidace nebo změně teplot.

Vlhkost

Pokud se do obilovin dostane vlhkost, velmi rychle se na nich může vytvořit plíseň nebo vzniknout bakterie. Takto kontaminované potraviny už nejsou vhodné k konsumaci, protože by mohly poškodit naše zdraví.

Oxidace

Pokud vidíš žlutou barvu na obilovinách, pravděpodobně byly skladované při vysoké teplotě. Obiloviny by se měly uchovávat při teplotě 15–20 °C, aby si zachovaly chuť, čerstvost a barvu.

Teplo urychluje oxidaci, tedy proces rozkladu. Ten se začíná v okamžiku, kdy se potraviny dostanou do kontaktu se vzduchem. To, že obiloviny zoxidovaly, poznáš podle toho, že budou zapáchat a zkysnou. Proto by sis je měl uchovávat ve vzduchotěsných vrecích nebo v uzavíratelných nádobách.

Hmyz

Dobře uzavřené nádoby chrání skladované potraviny také před škůdci, kteří by je mohli napadnout a znehodnotit. Pokud se do nádoby s obilovinami dostane hmyz, jako jsou molice, mravenci nebo zrnkožrouti, může je kontaminovat různými bakteriemi.

ovsene-vlocky
Zdroj: vedelijsteze.cz

Jak poznat zkazene obiloviny?

Pokud si nejste jistý, kdy jste obiloviny koupil a nevíte, jestli nejsou znehodnocené, zkontroluj je. Při kontrole sleduj tři znaky – vůně, barva a nakonec i chuť. Pokud vidíš na obilovinách skvrny zelené nebo černé barvy, neměl bys je konzumovat. Jde totiž o vznikající plíseň. Také změna barvy na žlutou či hnědou naznačuje proces oxidace.

Když se potraviny rozkládají, začnou zapáchat. To samé platí i pro obiloviny. Pokud si k nim přivoníš a cítíš těžkou plesnivou nebo kysele vůni, už bys je neměl konzumovat. Pokud obiloviny okusíš a zaznamenáš nepříjemnou, hořkou chuť, neměl bys je jíst.

Komentáře