Mrkev dokáže víc, než si myslíš. Podívej se, co se začne dít s tvým tělem, když ji budeš jíst každý den
Mrkev není jen chutná kořenová zelenina, ale také výživová bomba. Podporuje zrak, mozek, trávení i imunitu.
Mrkev je považována za přirozeně zdravou potravinu. Používáme ji v polévkách, omáčkách, jako přílohu, ale jíme i samostatně, buď ve formě hranolek nebo jako mrkvové bobule. Proč je mrkev vnímána jako zdravá a jaké benefity přináší našemu tělu? Pojďme se na to společně podívat níže.
Benefity mrkve pro naše tělo
Zdroj vitamínu A
Už jedna velká mrkev denně ti poskytne doporučenou denní dávku vitamínu A. Tento vitamín je silným antioxidantem, který chrání naše buňky před oxidačním stresem. Dostatečný a pravidelný příjem vitamínu A pomáhá tělu bránit se před některými druhy rakoviny, spalničkami a věkem podmíněnými očními chorobami, například makulární degeneraci.
Nedostatek vitamínu A může vést k suchosti očí, zhoršenému nočnímu vidění a oslabené funkci imunitního systému. Mrkev je zvláště bohatá na beta-karoten, který tělo přeměňuje na vitamín A podle potřeby. Kromě beta-karotenu obsahuje i další karotenoidy, jako jsou alfa-karoten, lutein a zeaxanthin. Ty chrání čočku a sítnici oka před poškozením světlem a stárnutím.
Vyvažuje hladinu cukru v krvi
I když mrkev má ve srovnání s některými jinými druhy zeleniny vyšší obsah přírodních cukrů, to neznamená, že je pro diabetiky nevhodná. Právě naopak. Jak uvádí portál health.com, mrkev má antidiabetické vlastnosti a to hlavně díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny.
Tato vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi tím, že zpomaluje vstřebávání glukózy po jídle. Navíc, surová i mírně tepelně upravená mrkev má nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi prudce, ale pomalu a postupně a tím zajišťuje stálý přísun energie.
Pomáhá regulovat hmotnost
Mrkev se skládá z přibližně 88 % vody a má nízký obsah kalorií, což ji činí ideální potravinou při hubnutí. Když nahradíš kalorické přílohy (například hranolky nebo rýži) mrkví, snížíš celkový energetický příjem. To ti pomůže při hubnutí.
Kromě toho vysoký obsah vlákniny a vody v mrkvi podporuje pocit sytosti po jídle. Nerozpustná vláknina v ní podporuje střevní peristaltiku, zdraví střevní mikroflóry a pravidelné vyprazdňování. Pravidelná konzumace vlákniny také pomáhá předcházet zácpě, hemoroidům a snižovat riziko rakoviny tlustého střeva.
Regulace krevního tlaku
Draslík, kterého je v mrkvi hojně, hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Tento minerál pomáhá vyrovnávat nadměrné množství sodíku v těle a podporuje jeho vylučování močí. Díky tomu snižuje zátěž na srdce a pomáhá předcházet hypertenzi.
Konzumace potravin bohatých na draslík, jako je mrkev, může pomoci zmírnit nafouknutí po slaném jídle, zlepšit srdcovou činnost a podporit zdraví cév.
Zlepšuje zdraví mozku
Jak jsme již zmínili, mrkev obsahuje několik antioxidantů, včetně luteinu, který má také protizánětlivé účinky. Výzkum zveřejněný v odborných časopisech ukázal, že lutein pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce a může pomoci chránit mozkové buňky před poškozením v důsledku stárnutí.
Kromě luteinu mrkev obsahuje i beta-karoten, vitamín C, polyfenoly a další živiny, které neutralizují volné radikály poškozující nervové buňky. Zlepšený krevní oběh díky těmto látkám podporuje koncentraci, schopnost učení a celkový duševní výkon.
Mimochodem, věděl jsi, nadměrná konzumace mrkve může způsobit karotémiu, stav, při kterém kůže získá oranžový odstín? Tento jev je neškodný a zmizí po snížení příjmu potravin s vysokým obsahem beta-karotenu.