Myslíš si, že slepičí vejce jsou nejlepší? Toto malé vejce tě překvapí svými výživovými hodnotami
Křepelčí vejce zaujmou nejen vzhledem, ale i výživovými benefity. Podívej se, čím se liší od slepičích a pro koho jsou výhodnější volbou.
Vajíčka jsou nedílnou součástí našich jídelníčků. Jíme je samostatně, ale také je přidáváme do různých jídel nebo je používáme jako přílohu. Tak často po nich saháme zejména kvůli tomu, že jsou výživné a dostupné. I když většina z nás se nejčastěji orientuje na nejběžnější kuřecí vejce, stále více lidí se pokouší o nový trend, kterým jsou křepelčí vejce. Které z těchto dvou typů jsou zdravější?
Slepí vs. křepelčí vejce
V obchodech nebo různých trzích jste již určitě viděli malá vejce skvrnitých barev. Pravděpodobně se jednalo o křepelčí vejce. Pokud chceme porovnat slepičí a křepelčí vejce, ihned na první pohled uvidíme rozdíl. Zatímco slepičí vejce váží kolem 50 gramů, křepelčí vejce váží pouze přibližně 12 gramů.
Křepelčí vejce vedle své velikosti poznáš zejména podle jejich skvrnitých skořápek. Barva skořápek se pohybuje od krémově béžové po světle hnědou, často zdobenou tmavými skvrnami. Naopak, slepičí vejce mají jednobarevnou skořápku v závislosti na plemenu, obvykle bílou, hnědou nebo zelenou.
Křepelčí vejce se díky svému zajímavému vzhledu často používají na ozdobu různých jídel. Jejich malá velikost je esteticky hodnotná, ale zajímavé je také to, co skrývají pod skořápkou.
Výživové benefity
I když je slepičí vejce větší, křepelčí vejce mají na 100 gramů o něco vyšší obsah některých vitamínů a minerálů. Oba typy obsahují přibližně stejné množství kalorií, bílkovin a tuků. Portál lifeandwork.blog uvádí, že křepelčí vejce jsou bohatší zejména na vitamín B12, železo nebo vitamín A.
Oba typy vajec obsahují vitamín B12, který je důležitý pro tvorbu energie a správnou funkci mozku. Křepelčí vejce ho podle některých analýz obsahují o něco více, a proto mohou pomoci s jeho doplněním. Kromě toho jsou zdrojem i jiných vitaminů skupiny B, které podporují nervový systém a metabolismus.
Malé skvrnitá vejce jsou také dobrým zdrojem železa. Tento minerál je pro tvé tělo nezbytný, pomáhá při přenosu kyslíku, podporuje tvorbu hemoglobinu, imunitní systém a metabolismus. Lidé náchylní na anemii mohou křepelčí vejce zařadit do jídelníčku jako alternativu k slepičím.
Křepelčí vejce obsahují také antioxidanty jako je selen a fosfor, které přispívají ke zdraví kostí a imunitního systému. Také mají vyšší obsah vitamínu A, který je nezbytný pro zdraví očí, pokožky a obranyschopnosti.
Pokud potřebuješ doplnit do svého těla více živin a nevadí ti jejich menší velikost při přípravě, určitě sáhni po křepelčích vejcích. I když nejsou nezbytnou potravinou, mohou být skvělou alternativou k běžným vejcem a v některých případech nabízejí vyšší výživovou hodnotu na stejnou hmotnost.