Není jedno, jak kávu připravuješ. Tento běžný způsob přispívá ke špatnému cholesterolu

Nová studie odhaluje, jak typ kávovaru ovlivňuje obsah látek zvyšujících cholesterol v kávě. Pokud připravuješ kávu tímto způsobem, měl bys omezit její konzumaci.

kava-a-cholesterol
Zdroj: Vedelijsteze.cz, AI

Káva je obecně považována za nápoj, který má řadu benefitů pro lidské zdraví. Pokud to s ní nepřeháníš, může ti pomoci snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Také pomáhá ve vztahu ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Těch benefitů pití kávy je však mnohem více. Samozřejmě, jak jsme již zmínili, platí to, pokud se jí nepřeléváš nadměrně.

Nová studie výzkumníků z Uppsalské univerzity ve spolupráci s Chalmersovou technickou univerzitou přinesla více světla do toho, jak příprava kávy může ovlivnit její složení a tím nám potenciálně i uškodit. Vědci se zaměřili konkrétně na obsah látek zvyšujících cholesterol v kávě.

cholesterol-2
Zdroj: Vedelijsteze.cz

Káva ti může i uškodit, když je připravována nesprávnou metodou

Abychom byli přesní, hlavním cílem studie bylo zjistit, jaké množství látek zvyšujících cholesterol, konkrétně diterpenů cafestol a kahweol, se nachází v kávě připravené běžnými kávovary v pracovních prostředích. Možná se teď ptáš, proč vědci zkoumali právě tyto látky. Je známo, že mohou zvyšovat hladinu LDL („špatného“) cholesterolu a tím přispívat k zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Dnes je známo, že převařená káva obsahuje vysoké hladiny látek, které zvyšují cholesterol. Naopak, běžné filtrační konvice s papírovým filtrem tyto látky téměř úplně odstraňují. Dosud se však nezkoumalo, jak dobře tyto látky dokáže odfiltrovat běžné kávovary, které používáme na pracovištích.

Výzkumníci pro tento účel vybrali 14 různých automatických kávovarů, které se běžně používají v odpočinkových místnostech na švédských pracovištích. Ve všech kávovarech se připravovala káva z pěti běžných značek mleté kávy, které jsou dostupné na trhu.

Z každého kávovaru byly odebrány více vzorků kávy v různých časech, aby se zohlednily případné výkyvy v obsahu látek v čase. Vzorky kávy byly následně laboratorně analyzovány na obsah cafestolu a kahweolu, tedy dvou hlavních diterpenů zodpovědných za zvyšování cholesterolu.

Kromě automatických kávovarů výzkumníci analyzovali i kávu připravenou jinými metodami, jako jsou boiled coffee (prevarená káva), espresso, French press, káva procedená přes látkový filtr a běžná filtrační káva s papírovým filtrem.

Není kávovar jako kávovar

Přejděme ale k tomu, na co přišli výzkumníci. Vědci zjistili, že nejvyšší hladiny diterpenů byly v kávě z tzv. varných strojů, ale vysoké hodnoty se objevily i při espressu a převařené kávě. Je třeba podotknout, že rozdíly byly nejen mezi typy kávovarů, ale i mezi různými časy přípravy té samé kávy z tohoto stroje. To znamená, že hladiny diterpenů nejsou stabilní, mohou kolísat. Naopak, filtrační káva s papírovým filtrem tyto látky téměř úplně odstraňuje, zatímco mnohé kancelářské stroje je nedokážou efektivně odfiltrovat.

kava-salka-kavy-2
Zdroj: Vedelijsteze.cz

Výzkumníci konstatují, že pravidelná konzumace kávy s vyšším obsahem diterpenů může reálně zvýšit hladinu „špatného“ cholesterolu u člověka a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Závěrem této studie je, že lidé, kteří pijí hodně kávy denně, by měli upřednostňovat kávu připravovanou metodami, které tyto látky filtrují, zejména filtrační kávu s papírovým filtrem.

Komentáře