Piješ pravidelně kávu? Nepřestávej s tím! Vědci právě odhalili další úžasný účinek na naše tělo
Vědci odhalili, že pravidelná konzumace kávy může prodloužit zdravý život a snížit riziko úmrtí na chronické nemoci.
Není žádným tajemstvím, že některé potraviny jsou pro naše zdraví prospěšné a jiné nám naopak škodí. Nedávno vědci například odhalili, že kombinace hořké čokolády a čaje ti může pomoci bojovat s vysokým tlakem. Jedním z dalších potravin, která má pozitivní vliv na naše tělo, pokud s ní nepřeháníme, je káva. Zdá se však, že vědci objevili další účinek kávy na naše tělo, konkrétně na proces stárnutí.
Vědci se rozhodli podrobně prozkoumat vliv pravidelné konzumace kávy na proces stárnutí a zdraví člověka. Studie konkrétně zkoumala, jak pravidelný příjem kávy souvisí se snížením celkové úmrtnosti a prodloužením zdravého života. Analýza se zaměřila na biologické mechanismy stárnutí, zejména na vliv kávy a jejích hlavních složek, jako je kofein a chlorogenové kyseliny, na procesy jako je genomová stabilita, ochrana před makromolekulárním poškozením, metabolické procesy, proteostáza, regulace zánětu a adaptační reakce na stres. Práce výzkumníků Impact of coffee intake on human aging: Epidemiology and cellular mechanisms byla publikována v prestižním časopise Ageing Research Reviews.
Výzkumná otázka práce vědců zněla, zda pravidelná konzumace kávy přispívá k prodloužení zdravého života a snižování rizika úmrtí na chronické nemoci prostřednictvím vlivu na biologické mechanismy stárnutí.
Aby vědci našli odpověď na otázku výše, analyzovali výsledky více než 50 studií z různých zemí, které sledovaly zdravotní stav velkých skupin lidí po několik let. Důležité je také říci, že výzkumníci detailně analyzovali pouze práce, které byly realizovány na lidech. Posuzovali, jak pravidelný příjem kávy ovlivňuje riziko úmrtí na choroby jako jsou srdeční choroby, rakovina nebo problémy s dýcháním. Kromě toho zkoumali, jak káva působí na buněčné úrovni, například na ochranu DNA a snižování zánětu. Cílem bylo zjistit, zda může káva přispět k zdravějšímu a delšímu životu.
Pravidelné pití kávy má potenciál prodloužit ti život
Vědcům se podařilo odhalit, že pravidelná konzumace kávy přispívá k prodloužení zdravého života v průměru o 1,8 roku. Zjistili, že káva může snížit riziko úmrtí na různé choroby, jako jsou srdeční onemocnění, rakovina, problémy s dýcháním nebo ztráta paměti.
„Pravidelná konzumace kávy přidává člověku téměř dva roky zdravého stárnutí,“ konstatují vědci.
Tento pozitivní účinek se projevil u mužů i žen a napříč různými etnickými skupinami. Ukázalo se také, že nejen kofein, ale i další složky kávy, jako jsou chlorogenové kyseliny, přispívají k ochraně buněk a snižování zánětu. Například odhalili, že kofein působí na adenosinové receptory v těle, čímž pomáhá regulovat reakce na stres a záněty, a chlorogenové kyseliny chrání buňky před poškozením a zlepšují metabolismus.
Je také třeba uvést, že i když se káva nejčastěji spojuje s obsahem kofeinu, obsahuje také více než 2 000 potenciálně bioaktivních sloučenin. Polyfenolové složky mohou poskytnout antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, včetně snižování neurozánětů nebo regulace citlivosti na inzulín.
Pro kontext je důležité zmínit, že Evropský úřad pro potravinovou bezpečnost považuje konzumaci do 400 mg kofeinu denně (což odpovídá 3–5 šálkům kávy) za mírnou a bezpečnou pro většinu dospělých. U těhotných a kojících žen by se měl příjem kofeinu snížit na 200 mg denně.