Pití kávy v tuto dobu snižuje riziko úmrtí na srdečně-cévní onemocnění, tvrdí vědci. Kdy ji piješ ty?
Načasování, kdy vypiješ šálek kávy, je mnohem důležitější, než si myslíš. Může ti pomoci vyhnout se předčasné smrti na následky srdečně-cévních onemocnění a jiných příčin.
Možná i ty začínáš den šálkem kávy. Bez ní se možná těžko probouzíš a nevíš, jak nakopnout svou mysl. Pokud máš tento zvyk, abys se naštartoval, věz, že máme pro tebe dobré zprávy a měl bys v něm pokračovat.
Vědci v těchto dnech publikovali studii v European Heart Journal, ve které zkoumali, zda načasování pití kávy, tedy to, kdy během dne ji konzumujeme, ovlivňuje riziko úmrtí, zejména na kardiovaskulární onemocnění a další příčiny.
Doposud se většina studií soustředila jen na samotný fakt, zda lidé kávu pijí nebo ne, případně kolik šálků denně vypijí. Tato nová studie však šla o kousek dál a zaměřila se na čas, kdy lidé kávu pijí, a zkoumala, zda má ranní pití kávy jiné účinky než popíjení kávy během celého dne.
„Většina prospektivních studií zjistila, že mírná konzumace kávy je spojena s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění (CVD) a úmrtí,“ uvedli autoři studie. „Americké stravovací doporučení na léta 2015 – 2020 doporučují mírnou konzumaci kávy jako součást zdravého stravovacího vzorce.“
Výzkum probíhal na dvou velkých skupinách lidí. První byla databáze 40 725 dospělých z amerického Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES) z let 1999 až 2018. Druhou byla tzv. validační skupina 1 463 mužů a žen, kteří si během 7 dní podrobně zapisovali vše, co jedli a pili.
Pomocí tzv. klastrační analýzy vědci identifikovali dva hlavní vzorce pití kávy – ranní typ (lidé, kteří pili kávu hlavně ráno), kterých bylo 36 %, a celodenní typ (ti, kteří si kávu dopřávali během celého dne), kterých bylo 14 %.
„V této studii jsme identifikovali dva odlišné vzorce načasování pití kávy (ranní typ a celodenní typ) v národně reprezentativním vzorku dospělých v USA a tyto vzorce jsme ověřili ve studii Women’s and Men’s Lifestyle Validation Study (WLVS a MLVS),“ uvedli autoři.
Zbylí účastníci kávu vůbec nepili.
Účastníci byli následně sledováni po téměř 10 letech. V tomto období bylo zaznamenáno 4 295 úmrtí, z toho 1 268 na kardiovaskulární onemocnění a 934 na rakovinu.
Dopřáváš si ráno kávu? Toto tě potěší
Pokud si ráno dopřáváš šálek kávy, máme pro tebe skvělé zprávy. Po zohlednění dalších faktorů, jako je množství kofeinu, spánek, strava a životní styl, se ukázalo, že ranní pití kávy je spojeno s nižším rizikem úmrtí – a to až o 16 % nižší riziko úmrtí na jakoukoli příčinu a až o 31 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
„Ve srovnání s nepijáky kávy jsme zjistili, že ranní vzorec pití kávy byl významně spojen s nižším rizikem úmrtí z jakékoliv příčiny i s nižším rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, a to nezávisle na množství vypité kávy,“ konstatují.
Zajímavé ovšem je, že celodenní popíjení kávy tuto výhodu nemělo v té míře. Vědci proto uzavřeli, že načasování kávy výrazně ovlivňuje její vliv na zdraví.
Komentáře