Plastová deska na krájení. Každý ji má v kuchyni, ale málokdo tuší, co způsobuje. Vyměň ji co nejdříve

Plastová krájecí deska může být skrytým zdrojem mikroplastů ve tvém jídle. Podívej se, kolik mikroplastů ročně sníš, pokud je aktivně používáš.

krájanie plastová doska
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Při každé přípravě jídel používáme prkénka na krájení, která chrání kuchyňskou linku a další povrchy před poškrábáním. I když se čím dál více mluví o nepoužívání plastových pomůcek, mnoho z nás používá plastová prkénka na krájení a další pomůcky. Právě plastový materiál umožňuje vyrábět tyto pomůcky v různých barvách a velikostech. Také jsou praktické, lehké a cenově dostupné.

Ale, zamyslel ses někdy nad tím, že právě taková praktická věc, jako je plastové prkénko na krájení, může být „tichým zabijákem“ ve tvé domácnosti? Možná se teď ptáš, jak je to možné. Pojďme se na tuto téma podívat spolu níže.

Skrytý zdroj mikroplastů v naší stravě

Mnoho z nás pravidelně používá plastová prkénka na krájení potravin. Jejich využití a následné čištění je velmi rychlé a jednoduché. Avšak při krájení na plastovém prkénku dochází k odštěpování částic plastu z prkénka. Tyto částice se nazývají mikroplasty. Možná už tušíš, kam směřujeme.

Mikroplasty jsou malé částice plastu, které ani nemusíme vidět. Vznikají rozpadem, odštěpením či odlomením větších kusů plastu. Právě ostré nože poškozují prkénko, ze kterého se tyto mikroplasty uvolňují. Tyto mikroplasty následně zůstávají přichycené na noži, kterým následně ještě pracuješ, prkénku nebo přímo na jídle.

mikroplasty
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Influenceřka emmaluknarova na jejích sociálních sítích uvádí, že pokud pravidelně připravuješ jídlo na plastovém prkénku, sníš v průměru za rok tolik plastu, jako bys snědl plastovou kartu, což určitě není málo. Neměli bychom zapomínat ani na to, že drobné částečky plastů, bohužel, přijímáme i z jiných zdrojů. Mikroplasty se do těla totiž dostávají i z balené vody, ryb nebo mořské soli.

Co říkají vědci?

Studie publikovaná v časopise Ecotoxicology and Public Health hovoří o výzkumu, kde vědci zkoumali, kolik plastových mikročástic se zachytí na mrkvi při krájení. Zjistili, že z plastového prkénka se dokáže odštěpit až 15 miligramů mikroplastů při každém jednom řezu. Následně vypočítali, že při pravidelném používání to činí 50 gramů mikroplastů ročně. To je množství jako 10 plastových karet.

Pokud potraviny po krájení znovu neumyjeme, tyto mikroplasty putují do našeho těla. Při dalších výzkumech bylo dokázáno, že mikroplasty byly nalezeny v lidské krvi, plicích, mozku, dokonce i v placentě novorozenců.

Tyto malé částečky plastu v našem těle mohou způsobovat zdravotní obtíže. Emma Luknarová tvrdí, že mohou například vyvolat záněty a hormonální poruchy. V horším případě hovoří i o riziku rakoviny a poruchách imunitního systému. Mikroplasty mohou být obzvláště nebezpečné pro malé děti a miminka, u kterých se teprve vyvíjí imunitní a hormonální systém.

Alternativy plastových prkének

Pokud chceš předejít konzumaci mikroplastů odštěpených z prkénka na krájení, vyměň je! Na trhu se nachází množství alternativ. Zkus sáhnout po dřevěném nebo sklokeramickém prkénku. Tyto alternativy jsou nejen ekologické, ale také estetické a šetrné k nožům a hlavně tvému zdraví.

krájanie doska
Zdroj: Vedelijsteze.cz / Petra Fečiková

Kromě toho, že výměnou prkénka přispěješ k zdravějšímu tělu, pomůžeš i životnímu prostředí. Plastová prkénka je třeba často měnit, což přispívá k dalšímu hromadění plastů. Přírodní alternativy, nejen plastových prkének, jsou trvanlivější a šetrnější k našemu tělu i životnímu prostředí.

Komentáře