Populární náhrada cukru může zvýšit riziko mrtvice a způsobit další zdravotní problémy, ukazuje studie
Erytritol, oblíbené sladidlo v produktech bez cukru, může podle nové studie zvyšovat oxidační stres a narušovat zdraví cév, což zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
Mnozí z nás, v zájmu udržení štíhlé linie nebo zbavení se nadváhy, sahají po výrobcích s náhradními sladidly. Avšak zdá se, že ne každé sladidlo je zdravější alternativou, naznačuje výzkum publikovaný v Journal of Applied Physiology.
Vědci z University of Colorado Boulder prezentovali nejnovější výzkum na American Physiology Summit 2025 v Baltimore, kde blíže rozváděli účinky erythritolu. Jde o populární nízkokalorické sladidlo, které se běžně používá v potravinách bez cukru, jako jsou energetické nápoje, proteinové tyčinky a různé snacky. Podobně jako jiné náhrady cukru je oblíbený zejména proto, že neovlivňuje hladinu cukru v krvi a inzulínu tak výrazně jako klasický cukr.
Ale předchozí výzkumy naznačily, že konsumpce erythritolu by mohla souviset se zvýšeným rizikem nepříznivých srdečních událostí, včetně mozkové mrtvice. Proto se vědci rozhodli tento fenomén studovat podrobněji.
Erythritol není tak zdravý, jak se může zdát
Ve studii vystaveny hluboké mikrocévy mozku erythritolu. Důležité je zmínit, že testovali takové množství, jaké by se nacházelo přibližně v jedné porci nápoje. I přestože výzkum proběhl v laboratoři na buňkách a ne na lidech, výsledky jsou znepokojující.
Vědci zjistili, že erythritol zvyšuje oxidační stres a zároveň snižuje produkci oxidu dusnatého (NO) v těchto cévních buňkách. Právě tyto dva jevy by mohly hrát roli při vzniku vážných zdravotních problémů.
Oxidační stres nastává, když je v těle příliš mnoho volných radikálů a nedostatek antioxidantů, které by je mohly neutralizovat. Tento stav není pro naše tělo ideální. Poškozuje buňky, narušuje DNA, způsobuje chronické záněty a dlouhodobě přispívá k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, diabetu typu 2 nebo neurodegenerativních poruch, jako je Alzheimerova choroba. Zároveň urychluje i proces stárnutí.
Oxid dusnatý (NO) je plyn, který si naše tělo přirozeně vytváří v cévách, a přestože je jednoduchý, má důležitou roli, rozšiřuje cévy a zajišťuje průtok krve. Pokud se jeho produkce sníží, může to vést k zhoršenému prokrvení tkání a zvýšenému riziku infarktu nebo mrtvice.
Podle hlavního autora studie, doktorandského studenta Auburna Berryho, by si lidé měli začít více všímat, kolik erythritolu denně konzumují. Sladidlo, které je často označováno jako „zdravější“, nemusí být tak bezpečné, jak si myslíme. I když vědci zatím nevyzývají k jeho úplnému vyloučení ze stravy, určitě doporučují opatrnost a další výzkum.
„I když je erythritol široce používán v produktech bez cukru, které jsou propagovány jako zdravější alternativy, je potřeba další výzkum, abychom plně pochopili jeho vliv na zdraví cév,“ uvádí Auburn Berry,