Strava, kterou jíme každý den, ovlivňuje náš mozek, ale bohužel ne tak, jak bychom chtěli. Takto se mění k horšímu
Strava bohatá na cukry a tuky může negativně ovlivnit činnost hipokampu, varují vědci. Lze to ještě zvrátit změnou jídelníčku, doplňují.
Není žádným tajemstvím, že palivo, v tomto případě strava, kterou konzumuješ, má významný dopad na tvé celkové zdraví. Dříve jsme se podívali na téma, kde jsme se zabývali vysoce zpracovanými potravinami a tím, jak ovlivňují tvůj biologický věk. Máme na mysli například balené sladkosti, slazené nápoje, balený chléb, ovocné jogurty, cereálie, ale i náhrady masa a podobné produkty, které prochází výrazným průmyslovým zpracováním a, bohužel, přispívají k vyššímu biologickému věku. Biologický věk je věk, jak staré ve skutečnosti je tvé tělo. Ty můžeš být například 30 let starý, ale tvé tělo může vykazovat věk 40-letého člověka, což je tvůj biologický věk.
Nedávno se výzkumníci z sydney.edu.au podívali na další zajímavou tému spojenou s potravinami, které konzumujeme, konkrétně se stravou bohatou na tuky a cukry (zejména rafinovaný cukr a nasycené tuky) a tím, jak ovlivňuje naše kognitivní funkce, konkrétně schopnost prostorové orientace.
Jde vůbec o první studii, která zkoumá spojitost mezi takovou stravou a schopností zapamatovat si cesty v prostoru, což souvisí se zdravím hippocampu, části mozku odpovídající za orientaci a paměť.
Výzkumná otázka zněla, zda strava s vysokým obsahem tuků a cukrů ovlivňuje schopnost prostorové orientace u mladých dospělých, konkrétně jejich schopnost zapamatovat si trasu v prostředí, což odráží funkci hippocampu.
Metodologie výzkumu zahrnovala nábor 55 univerzitních studentů ve věku od 18 do 38 let, kteří vyplnili dotazníky o své konzumaci tučných a sladkých jídel. Jejich pracovní paměť byla testována pomocí cvičení na zapamatování čísel a byl také zaznamenán jejich index tělesné hmotnosti (BMI). Následně účastníci absolvovali experiment ve virtuální realitě, kde museli opakovaně najít poklad v labyrintu s orientačními body. V poslední úloze měli na základě paměti označit místo, kde se poklad nacházel, i když již fyzicky nebyl přítomen. Vědci porovnali výsledky s údaji o stravě účastníků a zjistili, že vyšší konzumace tuků a cukrů byla spojena se slabší schopností prostorové orientace.
Jak ovlivňuje strava s vysokým obsahem tuku a rafinovaného cukru tvůj mozek?
Závěr studie byl, že strava s vysokým obsahem rafinovaného cukru a nasycených tuků negativně ovlivňuje schopnost prostorové orientace. Účastníci, kteří konzumovali tyto potraviny vícekrát týdně, byli v závěrečném testu, kde měli určit polohu objektu pouze na základě paměti, méně přesní než ti, kteří měli v stravě méně tuků a cukrů. I po zohlednění pracovní paměti a BMI se ukázalo, že příjem tuků a cukrů byl spolehlivým prediktorem výkonu v paměťové úloze.
Jako dobrou zprávou je, že vědci se domnívají, že tento stav je pravděpodobně reverzibilní, a tedy zlepšení stravovacích návyků může opět podpořit zdraví hippocampu a kognitivní funkce.